Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo
Print Friendly, PDF & Email

Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo je okusna, primerna tako za kosilo kakor za zgodnjo večerjo.  Pica bo všeč ljubiteljem mortadele, gob lisičk, paradižnikove mezge, origana in mocarele. Lisičke lahko uporabite sveže, izven sezone pa tudi zamrznjene. Seveda pico lahko obložite tudi po svojem okusu.

Prava posebnost te pice je večnamensko kvašeno testo, ki ne le, da je okusno in vsestransko uporabno, ampak ga imamo lahko shranjenega v hladilniku tudi do 10 dni, kjer zori in je s staranjem rahlejše. Če boste sledili receptu za večnamensko kvašeno testo, boste dobili testo za pico, ki ima hrustljavo skorjico in rahlo sredico. Priporočam, da kvašeno testo za pico zori v hladilniku vsaj 36 ur ali več.

Pripomočki za pripravo pice iz večnamenskega kvašenega testa:

 • pekač velikosti 35 x 40 cm (pekač od pečice) ali dva manjša

Sestavine za pico iz večnamenskega kvašenega testa

Za 4 osebe:

Po želji:

Za večnamensko kvašeno testo:

 • 1500 g pšenične moke tip 500
 • 7 g suhega kvasa (1 zavojček)
 • 1 vrečka pecilnega praška
 • 100 ml olja po želji
 • 2 x 180 g jogurta z 1,3 mm
 • 3 jajca
 • 500 ml mleka
 • 30 g morske soli
 • 30 g sladkorja

Iz zgornjih sestavin boste dobili 2650 g večnamenskega kvašenega testa, ki ga do 10 dni lahko hranite v hladilniku.

Priprava pice iz večnamenskega kvašenega testa

Najprej pripravimo testo, ki ga je najbolje narediti za več dni in potem lahko od celote samo odvzamemo želeno količino večnamenskega kvašenega testa. Če želite manjšo količino večnamenskega kvašenega testa, pa lahko od prvotnih sestavin enakomerno zmanjšate količine po vaših potrebah.

Najprej  presejemo moko, da se moka zrahlja in je bolj zračna in se zdrobijo morebitne grudice. Presejani moki dodamo sol in premešamo, da se sol porazdeli med moko. V sredini moke naredimo vdolbino in vanjo vbijemo jajca, dodamo jogurt, pecilni prašek, suhi kvas, sladkor, mleko in olje. Sestavine mešamo s kuhalnico, da postane testo gosto in se sestavine dobro umešajo, sedaj testo z roko dobro zgnetemo, da postane gladko in svetlo.

Tako pripravljeno testo pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 1 uro, če ga bomo uporabili takoj, če pa smo pripravili testo za naslednje dni, ga pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladilnik, kjer bo počasi vzhajal, zorel in ga bomo uporabljali v naslednjih dneh, količinsko po lastni želji. Za pripravo pice vam svetujem, da testo zori vsaj 36 ur.

Za podrobnejši opis priprave in uporabe tega testa, si preberite: večnamensko kvašeno testo.

Vzhajano testo odtehtamo od celote ga razvaljamo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pripravimo si še vse sestavine, s katerimi bomo obložili pico. Če imamo zamrznjene lisičke, jih pred tem odtajamo. V kolikor imamo sveže, ki jih pred tem očistimo in narežemo na manjše kose ter jih popražimo na 1 žlici ekstra deviškega oljčnega olja.

Testo premažemo s paradižnikovo mezgo z origanom, če le-te nimamo, lahko testo premažemo z navadno paradižnikovo mezgo in potresemo z origanom. Potresemo z lisičkami in nato vse skupaj obložimo še z rezinami na tanko narezano mortadele.

Na koncu pico potresemo z naribano mocarelon dodamo še paradižnikovo mezgo, če nam je ostala od skupne količine.

Navadno pečico segreto na 200 °C, ko se segreje, damo pico v segreto pečico in jo pečemo približno 10 minut, da robovi pice dobijo lepo zapečeno zlato rjavo barvo. Pečeno pico še vročo narežemo na poljubno velike kose, ki jih ponudimo na krožniku, zraven pa lahko ponudimo tržaško omako, paradižnikovo mezgo, hren … po vaših željah in okusu.

Za pico je zelo pomembno testo, pa tudi nadev. Lučka Glaser

Poleg pice se prileže solata, jaz si najraje pripravim:

 1. Endivija z redkvico in fižolom.
 2. Radič s polivko iz čemaža.
 3. Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
 4. Zelje s fižolom v solati.
 5. Cvetača v solati.
 6. Kitajsko zelje s fižolom v solati.
 7. Kislo zelje v solati.
 8. Črna redkev z jabolki v solati.
 9. Šparglji v solati.
 10. Regrat in radič s krompirjem.
 11. Radič štrucar z ješprenjem.
 12. Kumarice v solati s kislo smetano.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor