Sušenje jurčkov
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje jurčkov je najbolj enostaven način shranjevanja, ko nam narava ponudi več jurčkov, kot jih lahko takoj zaužijemo. Sušenje je bilo že nekoč najpogostejši način shranjevanja. Danes imamo na tržišču raznovrstne male gospodinjske aparate in tudi ventilatorske pečice, s katerimi si lahko pomagamo pri sušenju. Vsi ljubitelji gobarjenja že v gozdu očistimo gobe tako, da trosi ostanejo v gozdu. Pri nabiranju uporabimo pletene košare, ne smemo pa pozabiti, da je količina nabranih gob omejena z zakonom. Zato pazite, da je ne prekoračite.

Suhe jurčke uporabimo pri pripravi gobovih omak, juh in pri pripravi mesnih jedi z okusom po jurčkih.

Pripomočki za nabiranje in sušenje jurčkov:

  • košara
  • nož
  • deska za rezanje
  • sušilec sadja, ventilatorska pečica ali kmečka peč
  • kozarci ali posoda za shranjevanje živil s pokrovom, papirnata vrečka po potrebi
  • etiketa in svinčnik

Sestavine za sušenje jurčkov

  • jurčki – gobani, količina pa odvisna od gobarske sreče

Postopek sušenja jurčkov

Jurčke, ki smo jih nabrali v gozdu, in tam tudi že po večini očistili, doma še enkrat pregledamo in jih očistimo s suho krpo, saj jurčkov, ki jih pripravljamo za sušenje ne operemo, da vsebujejo čim manj vlage.

Z ostrim nožem narežemo jurčke na 3 – 5 mm debeline. Za sušenje so primerni tudi jurčki, ki so starejši in imajo že sledove črvičkov, saj se med sušenjem črvički sami izločijo iz gob.

Rezine jurčkov nalagamo na krožnike sušilca in sušimo največ pri 60 °C, čas sušenja pa je odvisen od debeline narezanih jurčkov in njihove vlažnosti. Med sušenjem večkrat preverimo, kako se jurčki sušijo. Če jih sušimo predolgo in pri previsoki temperaturi, jurčki postanejo temni in na pogled neprivlačni.

Pri uporabi sušilca in ventilatorske pečice, ki spadajo med  gospodinjske aparate, je potrebno prebrati navodila proizvajalcev in jih upoštevati. Za sušenje v ventilatorski pečici, jurčke naložimo na pladnje in jih ne smemo sušiti nad 60°C, jurčke obračamo, da so suhi na obeh straneh. za sušenje na krušni peči uporabimo čisti karton ali lesene pladnje, ki se uporabljajo tudi za sušenje sadja, nanje naložimo jurčke in jih obračamo, da so suhi. Na peči moramo pazit na temperaturo peči.

Posušene jurčke pobiramo posamezno iz krožnika, da na otip čutimo, da so suhi. Shranimo jih v embalažo, ki je primerna za shranjevanje živil, da se ne razdišijo, če pa smo v dvomih ali so jurčki dovolj posušeni, jih za nekaj dni shranimo v papirnato vrečko. Pravilno posušeni in shranjeni jurčki so uporabni najmanj eno leto.

Nasvet
Suhe jurčke pred uporabo prelijemo z mlačno vodo in počakamo, da se napnejo in dobijo izgled svežih jurčkov. Vse vrste gob spadajo pod začimbe, zato suhe jurčke tudi lahko zmeljemo v multipraktiku ali kavnem mlinčku in jih uporabljamo kot začimbo.

Ni lepšega kot je vonj po jurčkih, ko pripravljamo kosilo.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 51 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor