Lisičke z bučko
Print Friendly, PDF & Email

Lisičke z bučko so zanimiva kombinacija, saj se okus lisičk, ki rahlo grenijo krasno prepleta z rahlo sladkim okusom bučk, drobnjak in kurkuma pa popestrita in dodata svoj značilen vonj in okus v kombinaciji lisičk in bučk.

Bogastvo naših gozdov lahko koristno izkoristimo, če smo ljubitelji nabiranja gob, sprehajanja po gozdu, ko opazujemo naravo, si naberemo tudi lisičke, pri tem pa ne pozabimo, da je količina nabranih gob omejena na dva kilograma na osebo.

Pripomočki za pripravo lisičk z bučko:

  • cedilo
  • deska za rezanje
  • skleda
  • nož
  • kozica
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • krožnik

Sestavine za pripravo lisičk z bučko

Za dve osebi:

  • 500 g bučk cukete
  • 300 g lisičk
  • 3 žlice narezanega drobnjaka
  • 1 žlička narezanega česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1/2 žličke kurkume
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • vejice peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo lisičk z bučko

Lisičke dobro očistimo, razpolovimo, pregledamo in, če opazimo, da so črvive jih takoj zavržemo. Namakanje lisičk ni priporočljivo, saj vpijejo veliko vode, zato jih samo splaknemo pod tekočo vodo.

Bučko operemo in preverimo trdoto olupka, če je olupek mehak, bučke ni potrebno olupiti in jo narežemo na dva do tri centimetre velike koščke.

V kozici na zmernem ognju segrejemo olje, mu dodamo česen in drobnjak in pražimo toliko časa, da lepo zadiši po česnu in drobnjaku.

Nato dodamo lisičke in na kocke narezano bučko. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo petnajst do dvajset minut, oziroma toliko časa, da se zmehča tudi olupek buče, če je nismo olupili. Med praženjem posolimo in dodamo kurkumo in mleto kumino.

Lisičke iz gozda in bučka iz vrta dajejo čudovit okus, ki ga popestri drobnjak in kurkuma, na krožniku pa je njihov izgled zelo zapeljiv. Ljubitelji popra pa lahko lisičke za bučko tudi popoprajo.

Kdor ne poskusi te jedi, ne bo vedel, kako dobre jedi si lahko pripravimo iz le nekaj sestavin. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov za pripravo in uporabo lisičk:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor