Dežnikarice vložene v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Dežnikarice vložene v kisu, so shranek, ki ga pripravimo, kadar je bogata rast dežnikaric. Vlagamo jih enako kot vse ostale gobe v kisu, vložene postanejo rahlo pikantne, njihovo meso pa kompaktno in nič sluzasto. Vložene dežnikarice so zelo primerne kot priloga mesnim in sirnim narezkom in so lahko tudi krasna dekoracija.

Ker klobuk dežnikarice zraste na visokem betu, so zelo čiste, pri nabiranju pa je priporočljivo, da dežnikarice polagamo v posebno košaro in jih tako ohranimo čiste in si doma olajšamo delo pri čiščenju.

Pripomočki za pripravo dežnikaric v kisu

  • košara nabiranje
  • nož
  • lonec
  • zajemalka
  • lij
  • cedilo
  • krožnik
  • 2  kozarca po 240 ml
  • štedilnik
  • etiketa s svinčnikom
  • odeja za pokrivanje kozarca

Sestavine za vlaganje dežnikaric v kisu

Za 2 kozarčka po 240 ml:

  • 6 zaprtih dežnikaric
  • 300 ml vode
  • 100 ml kisa za vlaganje
  • sol po okusu

Postopek za vlaganje dežnikaric v kisu:

Nabrane dežnikarice obrišemo s kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo, da odstranimo smeti in iglice iz gozda.

Razrežemo klobuk na več delov in odstranimo bet, ki je zelo trd in tako neprimeren za uživanje.
V loncu zavremo vodo, ki jo posolimo in med vrenjem stresemo pripravljene dežnikarice v lonec, na zmernem ognju naj vrejo 3 minute, nato jih stresemo na cedilo. V loncu pa pripravimo mešanico kisa in vode v razmerju 1:3 (en del kisa in tri dele vode). Pristavimo lonec na štedilnik, počakamo, da mešanica kisa in vode zavre, jo posolimo in v lonec stresemo dežnikarice.

Pustimo, da na zmernem ognju dežnikarice vrejo 3 minute, nato jih s pomočjo lija napolnimo v kozarčke, ki smo jih predhodno pripravili in jih napolnimo do vrha. Kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini,  tako med polnjenjem ne bodo počili, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in tudi na ta način nam kozarček ne bo počil.

Napolnjene kozarčke za par minut obrnemo na pokrovček (na glavo), nato jih obrnemo pravilno in jih postavimo na prostor kjer jih pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo.


Ohlajene kozarčke opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v hladnem, temnem prostoru. Pravilno vložene dežnikarice so uporabne najmanj eno leto.

Še ostali recepti z dežnikaricami:

Naj vas kozarček vloženih dežnikaric, sredi zime spomni na lepe jesenske dni, ko ste uživali pri nabiranju gob. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor