Pražene lisičke za zamrzovalnik
Pražene lisičke za zamrzovalnik so najbolj kvalitetno pripravljene lisičke za shranjevanje. Če v zamrzovalniku shranimo termično neobdelane lisičke, te rade kasneje, v jedeh preveč grenijo in spremenijo okus, če lisičke pokuhamo v vodi, z vodo odlijemo aromo in sestavine, ki se sprostijo v vodi, lisičke pa kasneje nimajo svojega pravega okusa. Popražene lisičke pa obdržijo svoj okus in tako imamo napol pripravljen shranek za kasnejšo hitro pripravo jedi.
Bogastvo naših gozdov lahko koristno izkoristimo, če smo ljubitelji nabiranja gob, sprehajanja po gozdu, ko opazujemo naravo, si naberemo tudi lisičke, ki jih lahko shranimo tako, da jih popražimo za zamrzovalnik, če jih ne moremo takoj uporabiti.
Pripomočki za pripravo praženih lisičk
- zračna košara za nabiranje
- nož
- papirnati prtički ali čista bombažna krpa
- cedilo
- skleda
- kozica
- kuhalnica
- žlica
- posodice za shranjevanje v zamrzovalniku ali vrečke za shranjevanje živil
- pisalo in etikete
- štedilnik
- zamrzovalnik
Sestavine za pražene lisičke
Za 5 posodic po 120 g:
- 700 g lisičk očiščenih
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Priprava praženih lisičk
Lisičke očistimo na suho, sproti jih pregledamo in z nožem odstranimo vse suhe, nagnite in grde dele. Če so lisičke črvive jih zavržemo. Umazane dele lisičk obrišemo s papirnatim prtičkom ali vlažno čisto krpo, da odstranimo umazanijo. Če so lisičke bolj umazane od zemlje, vsako speremo pod tekočo vodo. Lisičk nikakor ne smemo namakati v vodi, ker izgubijo s tem dragoceni vonj in tudi okus.
Večje čiste lisičke razpolovimo in narežemo na manjše kose, manjše lisičke pa lahko pustimo cele.
V kozico damo olje in narezane lisičke, vse skupaj med stalnim mešanjem pražimo na srednji temperaturi.
Lisičke pražimo petnajst do dvajset minut, da voda izhlapi in spremenijo barvo, tako pražene preložimo v posodo po količini, ki jo bomo potrebovali za eno kosilo.
Na posodice s praženimi lisičkami napišemo, ime in datum shranka in ohlajene lisičke na hitro zamrznemo.
Gozdovi nam nudijo polno dobrot, samo poiskati jih moramo. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj receptov, preberite kako lahko okusno uporabite lisičke in jurčke.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Lisičke v polenti.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Ocvrte lisičke.
- Pražene lisičke z jajci.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Gobova pašteta.
- Jesenska gobova mineštra.
- Gobova enolončnica.
- Gobji polpeti.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Paprike polnjene z jurčki.
In še priprava nekaterih drugih vrst gob za ozimnico