Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo
Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo je juha, ki je enostavna za pripravit, je okusna, hitro kuhana in v njej lahko uporabimo sezonsko zelenjavo, ki jo imamo na vrtu. Ponudimo jo lahko kakor samostojno enolončnico ali pa toplo predjed. Rahlo grenak okus lisičk popestri vrtna zelenjava, ki ima sladek okus in zabeljena s prežganjem zgosti in dodatno obogati juho z lisičkami in vrtno zelenjavo. Prijetno nas bo nasitila.
Pripomočki za pripravo juhe z lisičkami in vrtno zelenjavo:
- nož
- deska za rezanje
- lonec s pokrovko
- kozica
- kuhalnica
- kavna žlica
- žlica
- štedilnik
- zajemalka
- 2 krožnika
- 2 žlici
Sestavine za pripravo juhe z lisičkami in vrtno zelenjavo
Za 2 osebi
Za juho:
- 300 g krompirja
- 100 g bučk
- 100 g lisičk
- 60 g rdečega (oranžnega) korenja
- 20 g rumenega korenja
- 50 g graha v zrnju in stročji sorte angleški ljubimec
- 20 g pora
- peteršilj ali drobnjak po želji
- sol po želji
- poper po želji
- list lovorja
- voda po potrebi
Za prežganje:
- 1 žlica masti z ocvirki (če ne uživate mesne hrane pa sončnično olje)
- 1 žlica moke
- 1 kavna žlička rdeče paprike v prahu
Postopek priprave juhe z lisičkami in vrtno zelenjavo:
Vrtno zelenjavo dobro operemo, da je čista, potem bučke narežemo na kocke, korenček na krogce, por in peteršilj na drobno sesekljamo in stroke graha narežemo na 2 do 3 cm dolžine, zrel grah izluščimo iz strokov.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na 1 cm velike koščke (kocke), damo v lonec in zalijemo z vodo, ki jo solimo. Vode v loncu naj bo toliko, da je krompir prekrit z vodo, pristavimo na štedilnik ter pokrijemo, da hitreje zavre. Očistimo in narežemo lisičke, na nam ljubo velike koščke.
Ko se krompir kuha 10 minut, mu dodamo vso narezano zelenjavo, lisičke in lovorjev list. Lonec pokrijemo, da zavre in kuhamo na temperaturi, da zmerno vre.
In kako pripravimo prežganje? V kozico damo mast z ocvirki, ko se na nizki temperaturi mast stopi in zacvrči, dodamo moko in premešamo, da se moka razpusti in porazdeli v mast, ko se zapeni odstavimo kozico.
Tedaj dodamo mleto papriko, na hitro pomešamo, da paprika zadiši in zalijemo s tekočino od juhe z lisičkami in vrtno zelenjavo, hitro premešamo do dna in pristavimo nazaj na štedilnik, da zavre. Potem prežganje stresemo v lonec med ostale sestavine. Vse skupaj premešamo. Ko ponovno zavre, dodamo poper, preizkusimo slanost in po potrebi dosolimo. Pripravimo svež čist, drobno narezan peteršilj za potrest po krožniku, ki smo ga pripravili za na mizo.
In juha z lisičkami in vrtno zelenjavo je pripravljena.
Še ostali moji recepti z gobami:
- Lisičke v smetanovi omaki
- Ocvrte lisičke
- Lisičke vložene v kisu
- Pražene lisičke z jajci
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami
- Čudežne koprive v rižoti ( z lisičkami)
- Manj kalorična enolončnica z jurčki
- Krompirjeva zloženka z gobami
- Goveji zrezki po lovsko
Dober tek vam želim, Lučka Glaser.