Polenta z jurčki in porom
Print Friendly, PDF & Email

Polenta z jurčki in porom je lahko okusen samostojni obrok ali pa del kosila. Aroma pora in jurčkov nas že pri pripravi obroka spodbuja, da bomo z veseljem jedli. Še sreča, da je polenta z jurčki in porom hitro pripravljena, čeprav je čas priprave odvisen tudi od vrste polente, ki jo uporabimo.

Za pripravo uporabimo zdrave, čvrste jurčke, ki vsebujejo veliko selena, nam razstrupljajo telo in so tudi vitaminsko zelo bogati vitamina B3, in D.

Pripomočki za pripravo polente z jurčki in porom:

  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • kozica s pokrovko
  • štedilnik
  • krožnik
  • obroč za oblikovanje polente na krožniku

Sestavine za pripravo polente z jurčki in porom

Za dve osebi:

  • 300 g svežih jurčkov (lahko tudi zamrznjenih)
  • 100 g pora
  • 100 ml polente
  • 300 ml vode
  • 1 žlica olja po želji
  • 1 žlička morske soli
  • kurkuma po okusu
  • poper po okusu
  • 7 – 8 g na drobno narezanega peteršilja

Priprava polente z jurčki in porom

Najprej pripravimo vse sestavine za polento z jurčki, da pozneje ne bomo iskali sestavin po kuhinji.

Sveže nabrane jurčke pregledamo, izberemo mlade in čvrste, jurčkov ne operemo ampak jih z nožem ostrgamo in obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo ali papirnatim prtičkom. Čiste jurčke narežemo na rezine debele 3 – 5 mm. Zamrznjenih jurčkov pred uporabo ni potrebno odtajati, ampak jih uporabimo kar zamrznjene.

Por dobro operemo in narežemo počez na pol centimetra široke kolobarje, v kozico damo olje in nanj narezan por in na srednji temperaturi por pražimo, da se zmehča in upade v volumnu.

Narezane jurčke dodamo na por in nadaljujemo praženje, da se tudi jurčki malo zmehčajo. Zamrznjene jurčke pražimo, da se odtajajo in se malo zmehčajo. Jurčke pražimo med stalnim mešanjem tako dolgo, da voda izpari.

Na pražene jurčke in por dodamo polento, sol, kurkumo, poper, ter vse sestavine dobro premešamo. 

Vse sestavine zalijemo z odmerjeno vodo, premešamo in kuhamo v napol pokriti kozici po navodilu proizvajalca polente.  Instant polenta je tako kuhana v nekaj minutah, klasična pa potrebuje nekaj več časa.

Ko je polenta kuhana, jo pokrijemo in pustimo počivati 10 minut, da se okusi obogatijo in polenta se dodatno zgosti. Tako pripravljeno polento ponudimo še vročo. Dober tek.

 

Rada gobarim in vse gobice, ki jih naberem koristno uporabim. Lučka Glaser

Preberite in preizkusite še nekaj receptov z gobami:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor