Jurčki za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Jurčki za ozimnico so shranek, ki si ga pripravimo v času, ko je rast jurčkov bogata in imamo v zamrzovalniku še prostor za ta čudovit dar narave. V zamrzovalniku shranimo samo zdrave čvrste jurčke, ki so vitaminsko zelo bogati, saj vsebujejo veliko selena, ki nam razstruplja telo in vitamina B3, in D.

Jurčki so v zimskem času zelo dobrodošli pri pripravi jedilnikov, saj so primerni za pripravo različnih obrokov. Zelo so dobrodošli pri pripravi raznih juh, omak, prelivov za testenine, riža ali pa jih pripravimo v kombinaciji s krompirjem. Pri pripravi jurčkov za ozimnico, moramo biti pazljivi, da so sveži, priporočljivo je, da jih zamrznemo v 24 urah po nabiranju, če pa jih kupujemo na tržnici, bomo spoznali stare jurčke po posušenih in potemnelih robovih klobuka.

Pripomočki za nabiranje in shranjevanje jurčkov:

  • košara
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhinjska krpa ali papirnati prtiček
  • tehtnica
  • vrečka za zamrzovanje živil
  • etiketa in svinčnik
  • zamrzovalnik

Sestavine za shranjevanje jurčkov za ozimnico

Količina primerna gobarski sreči in razpoložljivosti prostora v zamrzovalniku.

  • sveži zdravi jurčki

Postopek za pripravo shranjevanja jurčkov za ozimnico

Nabrane jurčke pregledamo, izberemo mlade in čvrste, ki jih začnemo čistiti. Jurčkov ne operemo ampak jih z nožem ostrgamo in obrišemo s kuhinjsko krpo ali papirnatim prtičkom.

Narežemo jih na rezine debele 3 – 5 mm.

Narezane jurčke stehtamo in jih zavijemo v vrečko za shranjevanje živil in s pritiskom iz nje izpraznimo zrak. Napolnjeno vrečko opremimo z etiketo s podatkom o času shranka, saj naj bi zamrznjeni jurčki bili uporabni najmanj 6 mesecev. Napolnjene vrečke s podatkom o teži jurčkov pred zamrzovanjem, je dobrodošel podatek pri pripravi jedilnika.
Zamrznjenih jurčkov pred uporabo nikoli ne odtajamo, ampak jih zamrznjene uporabimo direktno za pripravo obroka, ki ga bomo pripravili.

Še nekaj mojih ostalih receptov z jurčki:

Jurčke lahko shranite tudi po sledečih navodilih:

Sprehod v naravi, po stezah in poteh gozda, je čudovita rekreacija, pri najdbi jurčka, pa je sprehod dodatno obogaten in nam polepša dan.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor