Gratinirane palačinke z jurčki
Tokrat vam predstavljam recept za obrok, ki si bi ga zaželel vsak oboževalec jurčkov ali drugih vrst gob, ki jih nudijo naši gozdovi. V kombinaciji z ostalimi dodatki, ki smo jih uporabili pri pripravi, so gratinirane palačinke z jurčki rahel, nasiten obrok z izrazitim okusom po jurčkih. Lahko jih ponudimo samostojno, lahko pa kot prilogo mesnim jedem ali raznovrstnim solatam, saj je okus po gobah in papriki prvovrsten in primeren kot priloga različnim obrokom.
Pripomočki za pripravo gratiniranih palačink z jurčki:
- kozica
- nož
- deska za rezanje
- krožnik
- kuhalnica
- lonec
- silikonski čopič
- žlica
- okrogel pekač premera 25 cm
- tehtnica
- merica za tekočino
- skleda
- stepalo
- ponev
- lopatica
- zajemalka
- štedilnik
- pečica
Sestavine za pripravo gratiniranih palačink z jurčki
Sestavine zadostujejo za štiri osebe.
Za cca. 8 palačink:
- 70 ml mleka
- 70 ml radenske
- 160 ml vode
- 140 g črne moke tip 1100
- sol po okusu
- 1 jajce
- cca. 1 žlica sončničnega olja (za peko)
Za nadev:
- 200 g jurčkov (zamrznjenih ali svežih)
- 40 g rdeče paprike
- 40 g zelene paprike
- 1/2 srednje velike čebule
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlička na drobno narezanega česna
- 1 žlica črne moke tip 1100
- 100 ml juhe ali vode
- 1 žlica jušne zelenjave
- 50 g naribanega sira mozzarella
- sol po okusu
Za bešamel:
- 2 žlici črne moke TIP 1100
- 1 žlica olivnega olja
- 400 ml mleka
- ščepec muškatnega oreščka
- ščepec popra
- sol po okusu
Postopek priprave gratiniranih palačink z jurčki:
Najprej pripravimo palačinke po postopku in navodilih, ki jih najdete na povezavi: Rahle in slastne palačinke.
Pečene palačinke odlagamo na krožnik. Ko so pečene vse palačinke, se lotimo priprave nadeva.
Jurčke in papriko narežemo na drobno, če uporabljamo zamrznjene jurčke jih na drobno narežemo, ko so še delno zamrznjeni, saj se takšni veliko lepše režejo.
Čebulo in česen olupimo in posebej drobno nasekljamo.
V kozici na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo česen in, ko zadiši po česnu, dodamo še papriko, jušno zelenjavo in moko.
Zelenjavo skupaj z moko pražimo približno 10 minut med stalnim mešanjem, nato dodamo na drobno narezane jurčke in na zmernem ognju med stalnim mešanjem pražimo še 5 minut.
Pekač premažemo z olivnem oljem s pomočjo čopiča.
Sedaj nadevamo palačinke.
Na vsako palačinko naložimo nekaj nadeva iz zelenjave in jurčkov in ga razmažemo po palačinki. Palačinko zavijemo in narežemo na tri približno enake dele, ki jih pokonci nalagamo v pekač, ki smo ga namastili z olivnim oljem. Postopek ponavljamo vse dokler ne porabimo vseh palačink in nadeva.
Paziti moramo, da je pekač napolnjen in, da so narezane palačinke lepo pokončno naložene v pekaču. Dolžino narezanih palačink lahko prilagodimo višini pekača.
Nato pripravimo bešamel omako.
Za pripravo bešamela damo v lonec oljčno olje, ga segrejemo, nato dodajamo moko, ki jo dobro pomešamo, da se moka malo prepraži in poveže z oljem, nato dodamo muškatni orešček. Segrevamo na srednji temperaturi in potem pričnemo dodajati mleko, medtem ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo tako dolgo, da se omaka začne zgoščevati. Če bi se vam zdelo, da je bešamel omaka pregosta, dodajte še malo mleka.
Ko je omaka srednje gosta, dodamo sol in poper, dobro premešamo na zmernem ognju segrevamo do vrelišča, nato naj med stalnem mešanjem vre 1 – 2 minuti, nato bešamel omako odstavimo in prelijemo čez pokončno naložene palačinke v pekaču.
Z žlico enakomerno porazdelimo bešamel po pekaču, potresemo z naribanim sirom in damo peči v ventilatorsko pečico, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C. Pečemo približno 20 minut, če po 20 minutah ugotovimo, da bešamel še ni pridobil lepe zlato rjave barve, čas pečenja lahko podaljšamo. Priporočljivo je, da med pečenjem opazujemo kako naše gratinirane palačinke z jurčki v ventilatorski pečici pridobivajo barvo.
Takoj po pečenju so gratinirane palačinke z jurčki zelo rahle, ker so palačinke naložene pokončno in se je bešamel razlezel v zavite palačinke, zato je bolje, da z razrezom počakamo, da se malo ohladijo in jih kasneje serviramo, ni pa priporočljivo, da jih serviramo hladne. Razrezane gratinirane palačinke z jurčki serviramo na krožniku, za dekoracijo lahko uporabimo na kolobarje narezano rdečo ali zeleno papriko.
Vloženi trud se nam povrne, ko sedemo za mizo in obrok z užitkom zaužijemo. Lučka Glaser
Solate so vedno dobrodošle, samostojno ali vpete v kosilo, vabljeni na ogled naslednjih receptov:
- Endivija z jajci.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Jajca v solati.
- Govedina v solati.
- Krompirjeva solata.
- Regrat s fižolom v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.