Jurčki v enolončnici s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Jurčki v enolončnici s testeninami so obrok, ki ga pripravimo, ko se odločimo, da bomo pripravili enostavno kosilo v katerem bomo združili zelenjavo, jurčke in testenine. Jurčki so vitaminsko zelo bogati, saj vsebujejo veliko selena, ki nam razstruplja telo in vitamina B3 in D. Sprehod v naravi v času, ko rastejo jurčki, združimo z nabiranjem jurčkov, doma pa s shranjevanjem in prebiranjem receptov, da bomo dobili ideje kako si v kuhinji jurčke tudi pripravimo.

Pripomočki za pripravo jurčkov v enolončnici:

  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • štedilnik
  • skodelica

Sestavine za pripravo jurčkov v enolončnici

Za štiri osebe:

  • 250 g zamrznjenih jurčkov, lahko tudi svežih
  • 2 srednje velika krompirja
  • 100 g testenin
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 15 g masla
  • 3 žlice olja
  • 10 g prekajene slanine
  • 1000 ml vode
  • žlico jušne zelenjavne mešanice (če te nimate, lahko tudi 1 jušna kocka)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • peteršilj za dekoracijo

Ppriprava jurčkov v enolončnici s testeninami:

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali pri pripravi te enolončnice, saj nam bo med kuhanjem zmanjkovalo časa za iskanje sestavin.

V lonec damo olje, dodamo na drobno narezano čebulo, česen in prekajeno slanino, olupimo krompir in ga narežemo na kocke, ko je čebula rahlo prepražena dodamo na kocke narezan krompir. Lonec pokrijemo in na rahlem ognju pražimo, med praženjem večkrat premešamo.

V kozici stopimo maslo, dodamo jurčke, ki smo jih na drobno narezali in jih pražimo toliko časa, da voda izhlapi. Prepražene jurčke stresemo v lonec h krompirju, vse skupaj premešamo in takoj dolijemo vročo vodo, dodamo jušno zelenjavo, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut.

Testenine, ki smo jih dodali, kuhamo po navodilu proizvajalca, paziti moramo, da se testenine ne razkuhajo, poizkusimo in po potrebi tudi dosolimo. Dodajanje dodatnih začimb ne priporočam, ker bomo razvrednotili značilen okus po jurčkih.

Jurčki so bogastvo naših gozdov, uživamo ko jih nabiramo in tudi, ko jih v kuhinji pripravljamo. Lučka Glaser

Preberite ostale recepte pri katerih boste uporabili jurčke.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor