Manj kalorična enolončnica z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Jurčki vsebujejo na 200 g samo 25 kcal in 5 g ogljikovih hidratov in 2 g beljakovin. Gobe lahko nadomestijo meso, v enolončnicah s svojo aromo in okusom so edinstvene v kulinariki. Jurček je kralj med gobami. Za to enolončnico lahko uporabimo suhe jurčke, zamrznjene,  najboljši pa so seveda sveži. Jed je nasitna in nima veliko kalorij. Uporabimo lahko tudi druge gobe in tudi nastane okusna enolončnica. Poskusite.

 Manj kalorična enolončnica z jurčki – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • kozica
  • cedilo
  • nož
  • deska za rezanje

Manj kalorična enolončnica z jurčki – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g krompirja
  • 100 g korenčka
  • 400 g jurčkov svežih ali zamrznjenih (suhih 25 g)
  • sol
  • 1/2 žlice masti ali olja
  • 1 žlica bele moke
  • 1/2 žlice suhe rdeče paprike
  • 1 žlica kisa
  • 1 lovorjev list
  • poper po okusu
  • voda
  • peteršilj
Namig
Če uporabimo suhe jurčke jih moramo namakat vsaj 2 uri. Tekočino pa uporabimo za enolončnico.

Manj kalorična enolončnica z jurčki – priprava:

Krompir, korenček olupimo narežemo na kocke nato še operemo. Zalijemo z vodo pristavimo na štedilnik in kuhamo pokrito 10 minut.

Manj kalorična enolončnica z jurčki

Sveže gobe očistimo, narežemo na lističe in poparimo na cedilu z vrelo vodo. Zamrznjene pa samo poparimo, da se led stopi. Krompirju in korenčku dodamo gobe, poper, sol in lovorjev list pokrijemo in na zmernem ognju počasi kuhamo.

Manj kalorična enolončnica z jurčki

V kozico damo maščobo, ko se segreje dodamo moko in jo prepražimo, dodamo papriko, pomešamo in hitro zalijemo z vodo in malo pokuhamo, da se grudice razpustijo.

Manj kalorična enolončnica z jurčki

Iz kozice zlijemo prežganje v lonec, dodamo kis in vse skupaj še 10 minut pokuhamo. Peteršilj potresemo, ko je jed že na krožniku.

Manj kalorična enolončnica z jurčki

Poleg se odlično podajo ajdovi žganci.

Dober tek vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor