Posušene dežnikarice v prahu
Print Friendly, PDF & Email

Dežnikarice ali marele lahko tudi posušimo in jih zmeljemo, kot takšne so zelo primeren shranek, ki ne zavzame veliko prostora v kuhinji ali shrambi in ga gospodinje obožujejo pri pripravi jedi, kot začimbo. Uporaba posušenih dežnikaric je zelo raznolika in jih tako lahko uporabimo za pripravo gobovih juh in omak. Pa tudi v enolončnicah in drugih jedeh se krasno obnesejo. Seveda je veliko odvisno tudi od iznajdljivosti gospodinje, ki se z veseljem obrača v kuhinji, ki je dobro založena z različnimi shranki, ki smo jih sami pripravili.

V času velike rasti dežnikaric je priporočljivo, da jih posušimo, zmeljemo in jih shranimo za obdobje, ko so gozdovi in travniki brez čudovitih dežnikaric, ki so zaradi višine in velikosti vidne že od daleč. Priporočljivo je, da dežnikarice nabiramo v posebno košaro, da ostanejo čiste in nam tako olajšajo čiščenje pred uporabo.

posusene-deznikarice-v-prahu

Pripomočki za pripravo posušenih dežnikaric

  • košara za nabiranje
  • krožnik
  • sušilec sadja, ventilatorska pečica ali pladnji za sušenje na kmečki peči
  • skleda
  • multipraktik
  • kozarec ali posoda z pokrovom za shranjevanje živil
  • etiketa in svinčnik

Sestavine za pripravo posušenih dežnikaric

  • dežnikarice v poljubni količini

Postopek sušenja dežnikaric

Nabrane dežnikarice doma obrišemo s čisto kuhinjsko krpo ali papirnatim prtičkom, jih narežemo na kose, ki so primerni velikosti krožnika sušilca ali pladnja v primeru, da bomo sušili v ventilatorski pečici. Bete vedno odstranimo, saj zaradi trdote niso primerni za uživanje. Dežnikaric nikoli ne operemo v vodi, če je nujno potrebno jih splahnemo pod tekočo vodo.

posusene-deznikarice-v-prahu

Dežnikarice sušimo največ pri temperaturi 60°C, pri uporabi sušilca sadja in zelenjave se je potrebno držati tudi navodil proizvajalca, isto velja tudi za ventilatorsko pečico v kateri uporabljamo pladenj. Čas sušenja je odvisen od debeline in vlažnosti dežnikarice. Med sušenjem večkrat preverimo koliko so dežnikarice suhe in, ko se med prsti zdrobijo, so primerne za mletje in shranjevanje. Sušenje na krušni peči, pri čemer dežnikarice naložimo na karton ali pladenj je primerno, če peč redno kurimo – ogrevamo, da ne prihaja do velikega nihanja temperature.

posusene-deznikarice-v-prahu

Kose suhih dežnikaric damo v multipraktik in ga zavrtimo toliko, da se dežnikarice zdrobijo.

posusene-deznikarice-v-prahu

Zmlete dežnikarice shranimo v kozarec ali posodo primerno za shranjevane živil in jo opremimo z etiketo o vsebini in času shranka. Kozarce ali posodo z mletimi dežnikaricami shranimo v temnem suhem prostoru. Pravilno posušene in shranjene dežnikarice so užitne najmanj eno leto.

posusene-deznikarice-v-prahu

Pripravote še ostale dobrote iz dežnikaric:

Zima brez shranjenih gob v shrambi je dolga in dolgočasna. Popestrimo jo!
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Ena misel o “Posušene dežnikarice v prahu

Dodaj odgovor