Lovor za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Lovor je je sredozemska rastlina, ki raste prosto v naravi. Je začimba, ki jo lahko dodamo skoraj vsem jedem in je za uporabo bolj priporočljiva suha kot sveža.

Ni naključje, da so prav iz lovorja izdelovali vence, s katerimi so krasili glave vrhunskih športnikov, pesnikov in najmogočnejših vladarjev, saj lovor v sebi nosi energijo. Lovorov venec na glavi je sporočal, da so se v zgodovino zapisali za vse večne čase. Pri Rimljanih je tako lovor veljal za simbol modrosti in večne slave.

Dovolj zgodovine, poglejmo kako je z uporabo lovorja v kulinariki. Lovorovi listi so zelo dobrodošli pri vlaganju zelenjave, še posebej kumaric, rdeče pese. Krasno se podajo v enolončnice, goste juhe, kot so: krompirjeve, fižolove in jedi iz svežega ali kislega zelja.

Listi lovorja vsebujejo veliko koristnih vitaminov in mineralov, ki so koristni za naše telo. Med vitamini sta najbolj poznana vitamina A in C, vsebuje pa tudi vitamine B kompleksa.  Minerali, ki se tudi nahajajo v listih lovorja so baker, železo, kalcij, kalij, mangan, magnezij, selen in cink.

Pripomočki za pripravo lovorja za začimbo

  • kavni mlinček
  • sušilec sadja in zelenjave po potrebi

Sestavine za pripravo lovorja za začimbo

  • nabrana količina listov lovorja

Postopek za pripravo lovorja za začimbo:

Liste lovorja lahko nabiramo celo leto, največ arome pa vsebuje v jesenskem času, saj je lovor zimzelena rastlina, zato moramo samo paziti, da liste nabiramo v suhem vremenu. Liste lovorja lahko posušimo in suhe liste tudi zmeljemo, lahko pa jih sveže tudi v zamrzovalniku preprosto zamrznemo.

Če se odločimo, da bomo liste posušili, natrgamo samo zdrave nepoškodovane liste in jih v tanjši plasti naložimo na pladenj, na katerem jih bomo sušili. Sušimo jih v senci in na zračnem prostoru, če nam vreme ni naklonjeno, jih lahko posušimo s pomočjo električnega sušilca za sadje in zelenjavo.  Ali so listi suhi preverimo tako, da jih poizkusimo prepogniti in, če so listi suhi, se lepo prelomijo.

Suhe liste lovorja lahko tudi zmeljemo v kavnem mlinčku in tako dobimo tudi lovor v prahu, ki ga shranimo v zaprtem kozarčku.

Najbolj enostavno shranjevanje lovorja je, da ga svežega naložimo v posodico za shranjevanje živil in ga zamrznemo.

Gospodinja brez listov lovorja je, kot da bi bil pek brez moke. Lučka Glaser

Ideje za jedi, v katerih listi lovorja izboljšajo okus in aromo ter naredijo naredijo hrano lažje prebavljivo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor