Pica dežnikarica
Print Friendly, PDF & Email

Pica dežnikarica je lahko na jedilniku samo takrat, ko nam narava nudi bero dežnikaric. Pico si lahko pripravimo brez testa, saj za podlago uporabimo dežnikarice, ki jih obložimo po naši želji in našem okusu.

Poznano je, da se gobe razvrščajo pod začimbe in so težje prebavljive, zato je priporočljivo, da jih zaužijemo v zmernih količinah. Dežnikarice so darilo narave, ki jih ljubitelji sprehajanja po gozdovih z lahkoto prepoznamo in naberemo. Ker klobuk dežnikarice zraste na visokem betu, so zelo čiste, pri nabiranju pa je priporočljivo, da dežnikarice polagamo v posebno košaro in jih tako ohranimo čiste in si doma olajšamo delo pri čiščenju.

Pripomočki za pripravo pice dežnikarice:

  • pekač
  • peki papir
  • pečica
  • lopatica
  • silikonski čopič
  • tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • krožnik

Sestavine za pripravo pice dežnikarice

Za eno osebo:

  • goba dežnikarica, večja
  • 100 ml paradižnikova mezga z origanom.
  • 5 lističev sira gavda
  • 100 g mortadele ali druge vrste salame
  • 5 oliv
  • ščepec sveže bazilike

Postopek za pripravo pice dežnikarice

Dežnikarico obojestransko očistimo vseh smeti in jo po potrebi splaknemo pod tekočo vodo. Dežnikaric nikoli ne namakamo v vodi saj se z vodo hitro napojijo.

Očiščeno dežnikarico obrnemo tako, da so resice na vrhu in jo položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

S pomočjo čopiča jo premažemo s paradižnikovo mezgo.

Nadaljujemo tako, da jo obložimo z lističi sira, ki ga natrgamo in obložimo dežnikarico.

Dežnikarico obloženo s paradižnikovo mezgo in sirom damo v ogreto ventilatorsko pečico na 200 °C in jo pečemo približno petnajst minut. Nato jo preložimo na krožnik in še dodatno obložimo s mortadelo ali nam najljubšo salamo, dodamo še črne olive in potresemo z listi bazilike.

Pica dežnikarica je okusna in hitro pripravljena, če imamo dežnikarice že nabrane. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za uporabo dežnikaric:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor