Možek ali maveljček za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Možek ali maveljček je goba jesenskega časa, ki jo lahko jemo tudi surovo v solati, njen okus je blag in spominja na lešnike. Bet je trd in ni primeren za uživanje. Gobo možeka v kulinariki uporabljamo tako, da ga zmeljemo ali na drobno narežemo in ga uporabimo pri pripravi različnih polpet, omak. Iz mladih, surovih možekov lahko pripravimo tudi čudovito solato. Tokrat pa nasvet kako ga shraniti za ozimnico.

Pripomočki pripravo možeka za ozimnico

  • košara za nabiranje
  • nož
  • deska za rezanje
  • skleda
  • vrečka za zamrzovanje živil
  • etiketa in svinčnik
  • zamrzovalnik

Sestavine pripravo možeka za ozimnico

  • možek ali maveljček (količina odvisna od gobarska sreče)

Priprava možeka za ozimnico:

Nabrane možeke, imenovane tudi maveljčke pregledamo in odstranimo stare in nagnite.

Po zgornji strani z nožem postrgamo temno rjavo plast, da se pokaže belina gobe.

Nato gobo obrnemo in postrgamo mrežasto spodnjo stran gobe. Ko imamo možeka očiščenega z obeh strani, odstranimo še bet, ki je trd in ni primeren za uživanje.

Tako očiščenega možeka narežemo na manjše kose, da ga kasneje, ko ga bomo uporabili, lažje zmeljemo ali čisto na drobno narežemo.

Narezanega možeka shranimo v vrečko primerno za shranjevane živil in jo opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Količina v posamezni vrečki naj bo primerna pripravi obroka, ki ga bomo pripravili. Zamrznjenih  ne smemo odtajati, ampak zamrznjene damo v vrelo vodo, pustimo vreti pet minut, nato jih ohladimo, zmeljemo ali na drobno narežemo.  Pravilno zamrznjeni možeki so uporabni najmanj 6 mesecev.

Poglejte še ostale nasvete, kako shranimo gobe v zamrzovalnik:

Poizkusite tudi manj znanega možeka, ki ga nekateri poimenujete tudi maveljček in ne bo vam žal.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor