Krompirjeva zloženka z gobami
Krompirjeva zloženka z gobami je nasiten samostojni obrok primeren za vse letne čase. V poletno jesenskem času si obrok pripravimo s svežimi gobami, v zimskem pa z suhimi. Krompir, ki je pri Slovencih zelo pogosto na jedilniku, je v kombinaciji z gobami dobrodošla popestritev vsakodnevne prehrane. Krompirjeva zloženka z gobami skupaj z ostalo zelenjavo, mlekom in sirom, da obroku polno kalorijsko vrednost in nas dodobra nasiti.
Pripomočki za krompirjevo zloženko z gobami
- deska za rezanje
- tehtnica
- nož
- stepalo
- ponev
- posoda za stepanje
- kuhalnica
- lopatica
- skodela za namakanje jurčkov
- krožnik
- pekač (15 X 25) cm
- ventilatorsko pečico
Sestavine za krompirjevo zloženko z gobami
Za 4 osebe:
- 300 g krompirja
- 15 g jurčkov suhih ali 300 g svežih
- 1 čebula
- 1 paradižnik
- 1 paprika
- 200 ml mleka
- 2 jajca
- 100 g naribanega sira mozzarella ali ementalec
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica olja
- mleti poper (po okusu)
Postopek za pripravo krompirjeve zloženke
Krompir po tehtanju olupimo in ga narežemo na tanke rezine, suhe jurčke stehtamo in pregledamo. Enako storimo s svežimi, le da sveže še narežemo.
Suhe jurčke namočimo v mlačno vodo in jih namakamo približno dve uri, v tem času na drobno narežemo čebulo, paradižnik in papriko, ter pripravimo ostale sestavine.
V ponvi na olju prepražimo čebulo, papriko in paradižnik, na koncu dodamo še jurčke. Pekač naoljimo in potresemo z drobtinami.
V pekač naložimo plast krompirja, nato še plast prepraženih sestavin in to ponovimo tako da je naloženo v dveh plasteh, v posodo za stepanje pa damo mleko in jajca.
Mleko in jajca stepemo, prelijemo zloženko in na koncu potresemo z naribanim sirom.
Vse skupaj vstavimo v ventilatorsko pečico, ogreto na 180 °C in pečemo približno 30 minut ter še vroče serviramo.
Dober tek vam želim Lučka Glaser.