Polenta za vse generacije
Print Friendly, PDF & Email

Polenta je slastna, zdrava in  lahko jo jemo samostojno, z mlekom, zabeljeno z ocvirki ali maslom, s poljubno omako, golažem, z jetrciob golažu s kislim zeljem, ob ribjih jedeh, odlična je popečena na žaru na piknikih ali pa kakor priloga zraven glavne jedi. Nahranila je že cele kontinente in generacije ljudi. Najbolj je poznana rumena polenta, manj pa bela polenta, ki zori na krepkih koruznih storžih.

Koruza izvira iz Amerike, natančnejše s perujskega višavja v Andih, kjer je nastala iz naravno rastoče divje koruze. Ko so ugotovili, kakšne kvalitete ima rastlina, so jo začeli gojiti po vsem svetu. Najimenitnejše pri polenti je njena nadpovprečna visoka vsebnost živčnega vitamina tiamina B1. Polenta ugodno vpliva na naše zdravje: naredi nas odporne na strese, krepi živčevje in nas poživlja, povečuje možganske sposobnosti, daje hranilne snovi za lepo kožo in močne lase, izboljšuje razpoloženje, deluje pomlajevalno, krepi imunski sistem, … Pripravila sem recept polente iz neobdelanega koruznega zdroba.

Polenta – pripomočki:

 • 3 l lonec s pokrovko
 • kavna skodelica za merico
 • žlica
 • šiba
 • model iz silikona premer 20-25 cm
 • krožnik
 • nož

Polenta – sestavine:

Za 4 osebe

 • 500 ml koruznega zdroba
 • sol
 • 2 l vode
 • 1 žlica masti (ali olje po želji)
Nasvet
Pri nakupu je potrebno pazit kakšen koruzen zdrob kupujemo. Lahko je neobdelan in se kuha, kakor sem predstavila v receptu. Če pa piše na embalaži polenta za hitro pripravo je čas kuhanja 2 – 3 minute vse ostalo pa lahko naredite enako.

Polenta za vse generacije – priprava:

Najprej pristavimo v dovolj velik lonec z vodo na vroč štedilnik in vodo osolimo. Koruzni zdrob stresamo med mešanjem v vrelo slano vodo, ki smo ji dodali mast.

Mešamo še 10 minut na šibkem ognju, nato počasi kuhamo pokrito na najmanjši možni vročini. Tako kuhamo vsaj še 30 minut. Pri polenti velja, čim dlje jo kuhamo bolj nabrekne.

Jaz polento najraje skuham že prej in jo stresem v model iz silikona ter pustim, da se ohladi.  Na ohlajeno polento nastavim dovolj velik krožnik in vse skupaj obrnem, da je krožnik spodaj, model iz silikona pa kakor pokrovka. Dvignem model in pokazala se nam bo čudovita oblika polente. Silikonski model uporabite lahko tudi kakor pokrov polente, dokler jo ne pojeste. Kuhano polento lahko hranite tudi 2 dni v hladilniku in jo po želji uporabljate.

Polento režemo na kose, kakor bi rezali kruh in jo postrežemo. Enkratna je tako pripravljena polenta za popestritev piknikov.

Dober tek vam želi  Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor