Gobova enolončnica
Print Friendly, PDF & Email

Gobova enolončnica iz gob, ki so nabrane v slovenskih gozdovih, je res okusen obrok.
Mimogrede, slovenski gozdovi so bogati z vsemi vrstami gob, tako užitnih, kot pogojno užitnih in strupenih, zato je treba biti pri nabiranju zelo pazljiv in nabrati samo tiste gobe, ki jih res dobro poznamo.
Priprava gob v kulinariki je zelo pestra, načinov je res veliko in eden izmed najbolj preprostih in hitrih je kuhanje enolončnice za katero uporabimo lahko različne gobe. Gobova enolončnica ima prijeten okus in vonj, ker pa gobe spadajo pod začimbe, moramo biti pri njihovi količinski uporabi zmerni.

Pripomočki za kuhanje gobove enolončnice:

  • posoda za pranje
  • cedilo
  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • štedilnik

Sestavine za kuhanje gobove enolončnice

Za štiri osebe

Za enolončnico:

  • 300 g lisičk
  • 50 g golobic
  • 100 g brezovčkov – brezovih gobanov
  • 1000 ml vode
  • 200 g mešanega rdečega in rumenega korenja
  • 250 g krompirja
  • 3 lovorjeve liste
  • sol po okusu
  • vejice peteršilja za dekoracijo

Opomba: uporabite lahko tudi druge vrste užitnih gob, ki ste jih nabrali.

Za prežganje:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica polnozrnate moke
  • 1 žlička mlete sladke rdeče paprike

Postopek kuhanja gobove enolončnice

Vse gobe, ki smo jih sami nabrali ali pa jih je nabiral nekdo drug, še enkrat dobro pregledamo, obrežemo nagnite in črvive dele in jih odstranimo, zdrave gobe dobro operemo. Pri brezovčku – brezovemu gobanu odstranimo tudi bet, ki ni užiten in uporabimo samo klobuk.

Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in operemo. Korenček ostrgamo, operemo in prav tako narežemo na manjše kocke. Vse skupaj stresemo v lonec, v katerega smo natočili vodo in dodamo liste lovorja, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju 15 minut.

Ko sta krompir in korenček delno kuhana, stresemo v lonec gobe, ki smo jih narezali na manjše kose.

Vse skupaj premešamo in kuhamo še 5 minut, med tem časom si pripravimo prežganje.

V kozici segrejemo olje, dodamo polnozrnato moko in mleto sladko papriko in vse skupaj prepražimo, da prežganje dobi lepo rjavo barvo.

Prežganje stresemo v lonec k gobovi enolončnici, pustimo vreti še pet minut in kosilo ali večerja je pripravljena.

Več je različnih gob, bolj okusna je gobova enolončnica. Lučka Glaser

Zraven si pripravite dober svež kruh:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor