Lisičke v polenti
Print Friendly, PDF & Email

Lisičke v polenti so okusna, prijetna in zanimiva jed, ki je hitro pripravljena. Lisičke z nežno grenčico in polenta s svojo sladkostjo nam ponudita enkratno združitev okusov v eni jedi, ki jo bi morali poskusiti. Poleg zanimivega okusa pa je barvitost krožnika kot, da bi na krožnik posijalo sonce, tista, ki kar vabi, da jed poskusimo. Za popestritev okusa in videza pa lisičke v polenti potresemo z drobno narezanim peteršiljem ali drobnjakom.

Pripomočki za pripravo lisičk v polenti

  • košara za nabiranje
  • nož
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • krožnik za serviranje
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo lisičk v polenti

Za 2 osebi:

  • 130 g svežih lisičk
  • 50 g čebule
  • strok česna
  • 120 ml instant polente
  • 1 žlica olja
  • sol po okusu
  • curry po okusu
  • peteršilj ali drobnjak
  • 360 ml vode

Postopek nabiranja in priprave lisičk v polenti:

Lisičke in ostale užitne gobe vedno naberemo, ko smo 100% prepričani, da so užitne, drugače jih pustimo, da nam krasijo gozdove, tudi lep pogled je veliko vreden.

Ko prepoznamo lisičke, jih ob nabiranju tudi očistimo v gozdu, da pustimo trose (seme) v gozdu in bomo lahko naslednje leto ponovno nabirali lisičke na istem mestu. Lisičke in ostale gobe vedno nosimo v košari, da zrak kroži okoli gob in trosi padajo iz košare na tla. Doma večje lisičke razrežemo, manjše pustimo cele, ter jih operemo kakor solato. Lisičk ne namakamo, vendar jih stresemo v večjo količino vode, premešamo in hitro poberemo iz vode  na cedilo in to ponavljamo, dokler lisičke niso čiste. Oprane lisičke pustimo na cedilu, da odvečna voda odteče.

Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo, česen pustimo na svojem kupčku.

V kozico damo olje in na zmernem ognju pražimo čebulo, da postekleni, potem dodamo narezan česen in pražimo, da česen zadiši.

Očiščene lisičke dodamo v kozico in pražimo, da se lisičke zmehčajo; okoli 5 – 8 minut.

Sedaj dodamo polento, curry, sol in dobro premešamo in malo popražimo 1 – 2 minuti.

Zalijemo z vročo vodo in kuhamo po navodilu proizvajalca polente. Med kuhanjem na zmernem ognju neprestano mešamo, da se polenta ne prime na dno kozice. Največkrat je za pripravo instant polente potreben 1 del zdroba polente in 3 dele vode. 

Lisičke s polento so kuhane po približno 3 minutah, naložimo jih na krožnik in potresemo z na drobno narezanim drobnjakom ali peteršiljem.

Poglejte še ostale moje recepte, ki so pripravljeni z lisičkami:

Bogastvo iz gozda in pridelek iz njive nam dasta čudovit, zdrav obrok.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor