Gobova pašteta
Print Friendly, PDF & Email

Gobova pašteta je slasten namaz, ki pa ni primeren za mlajše otroke, saj za njih ni priporočljivo, da jim postrežemo namaze iz gob. Bogastvo naših gozdov so tudi gobe, ki jih je v izobilju, še posebej za dobre poznavalce gob, ki jih tako lahko nabirajo od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Značilnost gobove paštete je ta, da jo pripravimo iz različnih vrst užitnih gob, važna je skupna teža gob pri pripravi recepta, značilen okus in vonj pa ostaneta nespremenjena in nam popestrita obrok.

Pripomočki za pripravo gobove paštete:

  • košara za nabiranje
  • kuhinjska deska
  • nož
  • posoda za pranje gob
  • kozica
  • kuhalnica
  • pladenj
  • električni sekljalnik
  • štedilnik
  • posoda za serviranje gobove paštete
  • krožnik

Sestavine za pripravo gobove paštete

Za šest oseb:

  • 400 g različnih užitnih svežih gob (lahko tudi zamrznjenih)
  • 80 surovega masla
  • 40 g pora, lahko se uporabi tudi mlada čebula
  • 150 ml sladke smetane
  • sol po okusu
  • mleti poper po okusu
  • 3 vejice svežega majarona, lahko uporabimo tudi suhega
  • 3 vejice peteršilja, lahko uporabimo tudi suhega za dekoracijo

Postopek priprave gobove paštete

Nabiranje gob je lahko strast, rekreacija ali za popestritev jedilnika, vse stvari so dobrodošle, lahko pa tudi nevarne, če je naše spoznavanje gob pomanjkljivo. Užitnost gobe preverimo pred odložitvijo v košaro, nato pa ponovno doma, ko košaro praznimo in seveda pred pripravo gobove paštete.

Nabrane gobe dobro očistimo, operemo, če je potrebno in jih stehtamo. Jaz sem uporabila lisičke, jurčke, dežnikarice in kozji parkelj, poznan tudi kot možek. Pripravimo si tudi vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali, da bo priprava paštete potekala hitro in brez zapletov.

Oprane in očiščene gobe razrežemo, enako storimo s porom. V kozici stopimo maslo, dodamo na drobno narezan por in ga na zmernem ognju prepražimo, da nam lepo zadiši.

Prepraženemu poru dodamo narezane gobe in jih med stalnim mešanjem pražimo v nepokriti posodi približno deset minut, nato dodamo še sladko smetano, na drobno narezan majaron, sol in poper.

Vse skupaj dobro premešamo in nadaljujemo z mešanjem in praženjem še pet minut, oziroma toliko časa, da se zmes zgosti in tekočina izhlapi. Kozico odstavimo s štedilnika in počakamo nekaj minut, da se prepražena masa delno ohladi, nato jo damo v električni sekljalnik in jo sesekljamo, da dobimo zmes, ki primerna za mazanje.

Tako narejeno gobovo pašteto ponudimo v posodici skupaj z rezinami kruha ali toasta, ki smo ga popekli. Ljubitelji peteršilja pa si gobov namaz lahko še potresejo z na drobno narezanim peteršiljem.  Tako pripravljena gobova pašteta je uporabna še najmanj 24 ur, če jo pokrito shranimo v hladilniku.

Gobova pašteta ima zapeljiv izgled, toda ne pozabite, da gobe spadajo pod začimbe, zato naj bo njihova uporaba zmerna.

Kruh je še boljši, če mu dodamo še gobovo pašteto:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor