Čudežne koprive v rižoti
Print Friendly, PDF & Email

Kremast okus rižote s koprivami in lisičkami – čudovit okus, ki ga je vredno preizkusiti. Čas, ki prihaja bo primeren za takšne lahke obroke. Pa tudi sezona lisičk je pred vrati.

Koprive imajo veliko zdravih sestavin so najbolj cenjena divja hrana. Koprive lahko uživate skoraj vsak dan. Kako se koprive nabira pa si lahko preberete tukaj: nabiranje kopriv. Koprive blanširamo in šokiramo zelo previdno, da ne izgubijo preveč koristnih sestavin, zato vam nudim nasvet, da si ogledate: blanširanje kopriv.

Če želite družino navaditi na uživanje kopriv, ki so zdrave in koristne za vašo družino, morate pričeti z manjšimi količinami, ki jih lahko sčasoma postopoma povečate. Odpor je bolj zaradi imena kopriva, ki je zapostavljena, kakor okus, ki je res enkraten. Boste videli, da bo trud poplačan. Priporoča se tudi diabetikom. Družina bo boj zdrava, manj utrujena in zadovoljna.  Otroci bodo bolj odporni na viruse in prehlade.

Jaz sem naredila rižoto z lisičkami in koprivami, če ne marate gob, pa lahko namesto lisičk uporabite meso, ki ga imate radi. Tudi riž lahko uporabite kakršnega želite. Za svinsko mast so najnovejše raziskave pokazale, da je v majhnih količinah zdrava. Kako se jo naredi, lahko pogledate tukaj: domača mast in ocvirki. 

Čudežne koprive v rižoti

Čudežne koprive v rižoti – pripomočki:

  • 2 kozici
  • cedilo
  • penovka
  • kuhalnica
  • nož
  • tehtnica
  • ura
  • štedilnik

Čudežne koprive v rižoti – sestavine

Za 4 osebe:

  • 200 g riž tribarvni ( rdeč, rjav in črn)
  • 1 žlica svinske masti
  • 200 g lisičk
  • 100 g blanširanih kopriv
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2-4 topljeni sir trikotnik
  • curry
  • sol
  • parmezan po želji
  • voda ali tekočina od blanširanih kopriv

Čudežne koprive v rižoti – priprava:

Tribarvni riž se kuha okrog 40 minut zato riž damo v kozico in ga  zalijemo s tekočino. Tekočine mora biti štirikrat toliko kot riža. Pokrijemo in naj se riž počasi kuha 30 minut. Občasno pomešamo, da se ne prijema dna posode in posledično prismodi. Čebulo in česen olupimo.

Čudežne koprive v rižoti

Čebulo narežemo na drobno in nasekljamo, česen pa položimo na desko in ga na moč z nožem iz strani pritisnemo ob desko za rezanje, da se zdrobi in nato česen še nasekljamo. Koprive blanširamo in narežemo vendar ne preveč na drobno. Lisičke očistimo, operemo in narežemo (jaz sem jih imela v skrinji in so bile že pripravljene za v rižoto). V drugo kozico damo mast, pristavimo na srednjo temperaturo in ko se mast stopi, dodamo čebulo, ko prepražimo, da čebula postekleni, dodamo še česen. Pri česnu moramo biti previdni, da se ne praži predolgo, ker potem česen greni. Samo toliko pražimo česen, da zadiši. Potem v lonec položimo še lisičke in potresemo  curry  premešamo in podušimo 5 minut ob stalnem mešanju.

Čudežne koprive v rižoti

Ko lisičke spremenijo barvo in se je riž že kuhal 30 minut dodamo v kozico z lisičkami vse sestavine: riž, blanširane koprive, trikotni topljeni sir in solimo. Vse skupaj postavimo na srednje močan ogenj in dobro premešamo, da se sir stopi in ugotovimo, da je riž ravno prav kuhan za naš okus.

Čudežne koprive v rižoti

Zraven rižote ponudimo še veliko  skledo solate.

Čudežne koprive v rižoti

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor