Češpljeva enolončnica z lisičkami
Print Friendly, PDF & Email

Češpljeva enolončnica z lisičkami je stara kmečka jed, ki so jo gospodinje pripravljale v delovnih dneh, je prijetno sladkobnega okusa po češpljah. Enolončnica je najbolj okusna, če stoji po kuhanju v loncu na toplem štedilniku še 2 do tri ure in se vse sestavine, ki imajo različne okuse, med seboj prepojijo.

Češplje se razlikujejo od sliv, saj so bolj drobne, temno modre in močnejšega okusa, dozorijo šele v drugi polovici septembra. Češplje imajo kmetije nasajene okrog hiše in jih imajo vključene v pestro prehrano, saj jih uporabljajo za sušenje, kuhanje toplih jedi, kompotov, za vlaganje in kuhanje žganja, ki ga ljubkovalno imenujejo češpljevc.


Pripomočki za češpljevo enolončnico z lisičkami

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za češpljevo enolončnico z lisičkami

Za štiri osebe:

Priprava češpljeve enolončnice z lisičkami

Suhe češplje namočimo v vodi za dve do tri ure, lahko jih namočimo tudi preko noči, vode naj bo toliko, da prekrije suhe češplje, ki med namakanjem nabreknejo. Namočene češplje precedimo in tekočino od namočenih češpelj lahko uporabimo kot napitek.

V lonec nalijemo olje in takoj dodamo na drobno narezano čebulo, česen, korenček in brokoli, vse skupaj premešamo in med mešanjem pražimo približno pet minut.

Nato zalijemo z vodo, posolimo in počakamo, da vse skupaj začne vreti.

Med tem časom olupimo krompir in ga narežemo na drobne kocke, če so češplje in lisičke bolj velike, jih tudi lahko razpolovimo.

Tako pripravljene sestavine dodamo v lonec, pri tem ne smemo pozabiti na liste lovorja in stebla luštreka. Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju še približno 20 minut.

Enolončnico s suhimi češpljami in lisičkami ponudimo v skodelici z domačim kruhom, tako kot večino enolončnic.

To je stara kmečka enolončnica iz sestavin, ki so jih na deželi pridelali in nabrali v naravi sami. Lučka Glaser

Pri skrbni gospodinji in delovnem gospodarju je bil na mizi tudi hlebec kruha:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor