Češpljeva enolončnica z lisičkami
Češpljeva enolončnica z lisičkami je stara kmečka jed, ki so jo gospodinje pripravljale v delovnih dneh, je prijetno sladkobnega okusa po češpljah. Enolončnica je najbolj okusna, če stoji po kuhanju v loncu na toplem štedilniku še 2 do tri ure in se vse sestavine, ki imajo različne okuse, med seboj prepojijo.
Češplje se razlikujejo od sliv, saj so bolj drobne, temno modre in močnejšega okusa, dozorijo šele v drugi polovici septembra. Češplje imajo kmetije nasajene okrog hiše in jih imajo vključene v pestro prehrano, saj jih uporabljajo za sušenje, kuhanje toplih jedi, kompotov, za vlaganje in kuhanje žganja, ki ga ljubkovalno imenujejo češpljevc.
Pripomočki za češpljevo enolončnico z lisičkami
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za češpljevo enolončnico z lisičkami
Za štiri osebe:
- 100 g suhih češpelj
- 200 g lisičk (svežih ali zamrznjenih)
- 90 g čebule
- 160 g rdečega korenja
- 30 g brstičnega ohrovta
- 1000 ml vode
- 3 stroke česna
- 50 ml olja
- 250 g krompirja
- 3 liste lovorja
- 3 stebla luštreka
- sol po okusu
Priprava češpljeve enolončnice z lisičkami
Suhe češplje namočimo v vodi za dve do tri ure, lahko jih namočimo tudi preko noči, vode naj bo toliko, da prekrije suhe češplje, ki med namakanjem nabreknejo. Namočene češplje precedimo in tekočino od namočenih češpelj lahko uporabimo kot napitek.
V lonec nalijemo olje in takoj dodamo na drobno narezano čebulo, česen, korenček in brokoli, vse skupaj premešamo in med mešanjem pražimo približno pet minut.
Nato zalijemo z vodo, posolimo in počakamo, da vse skupaj začne vreti.
Med tem časom olupimo krompir in ga narežemo na drobne kocke, če so češplje in lisičke bolj velike, jih tudi lahko razpolovimo.
Tako pripravljene sestavine dodamo v lonec, pri tem ne smemo pozabiti na liste lovorja in stebla luštreka. Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju še približno 20 minut.
Enolončnico s suhimi češpljami in lisičkami ponudimo v skodelici z domačim kruhom, tako kot večino enolončnic.
To je stara kmečka enolončnica iz sestavin, ki so jih na deželi pridelali in nabrali v naravi sami. Lučka Glaser
Pri skrbni gospodinji in delovnem gospodarju je bil na mizi tudi hlebec kruha:
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Poprtnik – božični kruh.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.