Lisičke vložene v kisu
PrintFriendly and PDF

Lisičke, ki jih nabiramo od pozne pomladi do pozne jeseni lahko shranimo tako, da jih vložimo v kisu in jih kasneje uporabljamo kot prilogo v prehrani. Bogastvo naših gozdov lahko koristno izkoristimo, če smo ljubitelji nabiranja gob, sprehajanja po gozdu in ko opazujemo naravo, si naberemo tudi lisičke, ki jih lahko shranimo tako, da jih vložimo v kisu, če jih ne moremo takoj uporabiti.

Pripomočki za nabiranje, čiščenje in vlaganje lisičke v kisu:

  • košara za nabiranje
  • nož za čiščenje
  • vedro za pranje
  • skleda za odlaganje
  • lonec za kuhanje
  • cedilo za odcejanje
  • merica za tekočino
  • žlica
  • lij
  • zajemalka
  • kuhalnica
  • kozarec za vlaganje
  • pokrovček
  • etiketa
  • svinčnik
  • štedilnik

Sestavine za vlaganje lisičk v kisu:

Količina odvisna od gobarske sreče 🙂

  • lisičke
  • kis za vlaganje
  • voda
  • sol

Postopek vlaganja lisičk v kisu:

Pri nabiranju lisičk imejmo pri roki nožiček, da jih sproti očistimo in pustimo v gozdu semena – trose za naslednja leta. Doma jih še enkrat pregledamo, če so lisičke velike jih razrežemo in jih dobro operemo.

V loncu zavremo vodo, vanjo stresemo lisičke, in pustimo, da zavrejo, na zmernem ognju jih kuhamo 5 minut in jih nato stresemo v cedilnik.

Sedaj v loncu pripravimo mešanico kisa za vlaganje in vode v razmerju 1 :3 (en del kisa in tri enake dele vode), nato posolimo (solimo po okusu, sol lahko tudi izpustite), količina mešanice vode in kisa je odvisna od količine lisičk. Ko mešanica zavre, vanjo stresemo lisičke in počakamo, da zavre in pustimo vreti 5 minut. Jaz pri vlaganju lisičk ne uporabljam drugih začimb, samo sol.

Kozarci, v katere bomo polnili lisičke morajo biti čisti, kakor tudi pokrovčki, predhodno segrevanje kozarcev ni potrebno, ker je vroče polnjenje. Kozarčke  napolnimo povsem do vrha. Po zapiranju kozarce obrnemo za 3 – 4 minute na glavo, nato jih spet pravilno obrnemo, zložimo na prtiček in pokrijemo s prtičkom ali čisto brisačo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo. Priporočeno je, da kozarce polnimo na kovinskem kuhinjskem koritu, ker je manj možnosti, da kozarec poči.

Ko so kozarci ohlajeni jih opremimo z etiketo, na katero napišemo podatke polnjenja.

Gobarjenje je koristna rekreacija za vse generacije.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?