Paradižnikova mezga z origanom
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnikova mezga z origanom je shranek, ki pride vedno prav pri pripravi raznih omak, enolončnic, kot dodatek rižotam, ajdovi in proseni kaši, kot premaz testa pice ….
Začimba origano nežno obogati okus in vonj, ter se odlično poda jedem iz paradižnika. Sočni zreli paradižniki sodijo med najbolj priljubljene pridelke, saj vsebujejo veliko antioksidantov, plod paradižnika vsebuje tudi veliko rudnin  (železo, fosfor, magnezij, kalij…) in vitaminov med njimi tudi vitamin, C, E in druge.

Pripomočki za pripravo paradižnikove mezge z origanom:

  • pladenj
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • žlica
  • tehtnica
  • lonec
  • palični sekljalnik
  • zajemalka
  • lij
  • steklenice ali kozarčki za vlaganje s pokrovčki
  • brisača ali odeja
  • nalepke in pisalo

Sestavine za pripravo paradižnikove mezge z origanom

Za 2200 ml paradižnikove mezge z origanom:

  • 3 kg zelo zrelega paradižnika
  • 40 g morske soli ali sol po okusu
  • 2 žlici origana suhega ali svežega

Priprava paradižnikove mezge z origanom

Zelo zrele paradižnike operemo, jih naložimo na pladenj, da odteče odvečna tekočina, nato paradižnike narežemo na manjše koščke in odstranimo trd del paradižnika od peclja.

Narezan paradižnik naložimo v lonec, dodamo sol in suh origano in pristavimo na štedilnik, med mešanjem počakamo, da paradižnik zavre in kuhamo 20 minut na zmerni temperaturi, vmes mešamo.

Opomba avtorice
Če uporabimo posušen origano, ga damo kuhati na začetku kuhanja paradižnikove mezge, če pa uporabimo sveži origano, ga zakuhamo 10 minut pred koncem kuhanja paradižnikove mezge z origanom.

S paličnim sekljalnikom še vrele kuhane paradižnike sesekljamo, da postane paradižnikova tekočina brez koščkov, preizkusimo ali smo dovolj osolili mezgo in si posolimo po lastnem okusu in ponovno pristavimo na štedilnik, da vre še 10 minut med mešanjem.

Okusno paradižnikovo mezgo z origanom pričnemo še vrelo polniti v čiste steklene kozarce ali v steklenice. Napolnimo jih do roba vratu, med polnjenjem imamo steklenice postavljene na kovinski podlagi, da ne počijo. Kozarčke ali steklenice zapiramo s čistimi, nepoškodovanimi pokrovčki, ko kozarček zapremo s paradižnikovo mezgo, kozarček postavimo na pokrov, steklenice pa poležemo in pustimo 3-5 minut, da vroča paradižnikova mezga razkuži tudi pokrovčke. 

Napolnjene kozarčke ali steklenice naložimo z razmakom dva do tri centimetre na prostor, kjer se bodo pokriti z brisačo ali odejico počasi ohlajali, ohlajene kozarčke ali steklenice opremimo z etiketo, na katero napišemo vsebino in čas shranka. Tako pripravljena paradižnikova mezga z origanom, ki je shranjena v temnem neogrevanem prostoru, je uporabna najmanj dve leti.

Paradižnikova mezga z origanom je kraljica moje kuhinje. Lučka Glaser

In kaj še priporočam, da si shranite v svoji shrambi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor