Sušenje vrtnega šetraja za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Vrtni šetraj je enoletna začimba močnega vonja, ki se v vrtu, ko jo enkrat posadimo, vsako leto znova zaseje kar sama. Rastlina se razraste v grmiček, ki sega nekje do 30 cm v višino. Šetraj dodajamo solatam kot je paradižnikova, fižolova, krompirjeva, pa tudi različnim enolončnicam, stročnicam, gobovim jedem, ribam, perutnini …

Pripomočki za sušenje vrtnega šetraja za začimbo:

  • vrtne škarje
  • posoda
  • cedilo
  • pladenj
  • kozarček za shranjevanje
  • etiketa s pisalom

Sestavine za sušenje vrtnega šetraja za začimbo

  • odrezane vejice vrtnega šetraja, količina po želji

Postopek sušenja vrtnega šetraja za začimbo:

Vejice šetraja odrežemo z vrtnimi škarjami, režemo ga pred cvetenjem, saj takrat je njegova aroma najmočnejša.

V večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice šetraja za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem jih previdno poberemo iz vode in to ponavljamo v sveži hladni vodi, dokler ne ostane voda, v kateri smo prali šetraj, čista. Potem ga damo na cedilo, da voda odteče in se šetraj posuši.

Vejicam počasi in previdno odstranimo lepe liste šetraja in jih razprostremo na pladnju.

Pladenj postavimo v senco, če pa je zrak že preveč hladen, pladenj položimo na radiator ali drugi vir toplote, da pa se med drobne listke ne nabira prah, ga lahko pokrijemo s papirnatim prtičkom. Med sušenjem listke večkrat premešamo, čas sušenja je odvisen od toplote, ki ji je pladenj izpostavljen in ne sme presegati 40 °C.

Listi šetraja so suhi, ko se drobijo med prsti, shranimo ga v tesno zaprto posodo, da se ne razdiši in ga opremimo o vsebini in času shranka, tako shranjen šetraj je uporaben najmanj dve leti.

Gospodinje imajo veliko različnih suhih ali svežih začimb, med njimi je tudi šetraj. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za shranjevanje različnih domačih začimb:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor