Ideje za slano pecivo in prigrizke
Print Friendly, PDF & Email

Slano pecivo in prigrizki so na zabavah in piknikih in drugih dogodkih (ali pa kar tako) vedno dobrodošla protiutež vsem sladkim dobrotam. Tokratni prispevek združuje  prek 50 receptov in idej za slane dobrote. Pa si jih kar poglejmo.

Listnato testo je zelo praktično za pripravo slanih peciv in prigrizkov, poglejmo kje vse ga lahko uporabimo …

Listnato testo s semeni

Zelo enostavno in hitro pripravljen slan in hrustljav prigrizek, ki tekne vsem generacijam. Poigrajte se z različnimi posipi. Recept najdete TUKAJ.

Prigrizki s kremnim sirom

Privlačni na oko, enostavno pripravljeni, v sebi pa skrivajo nadev iz kremnega sira. Na pikniku so nepogrešljivi. Recept najdete TUKAJ.

Skutin zavitek s porom

Skutin zavitek s porom morda res zveni nekoliko nenavadna kombinacija, a zagotavljam vam, ta slana poslastica bo navdušila vaše brbončice. Recept najdete TUKAJ.

Listnato sonce s camembert sirom

Božanski prigrizek, hit prazničnega omizja. Recept najdete TUKAJ.

Pizza vrtnice

Pizza vrtnice so slastni prigrizki, s katerimi bomo očarali še tako zahtevnega gosta. Recept najdete TUKAJ.

Slani polžki z bakalarjem

Slani polžki z bakalarjem so odličen prigrizek ali predjed. Tako pripravljeni in nekoliko drugačni polžki so primerni tudi za najbolj zahtevne okuse. Naredite jih lahko v pekoči ali ne pekoči različici. Recept najdete TUKAJ.

Pica polžki

Najboljši so sveže pečeni, še topli, a se priležejo tudi hladni. Recept najdete TUKAJ.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Še eden izmed prigrizkov iz listnatega testa, ki je enostaven za pripravo in bo požel navdušenje. Recept najdete TUKAJ.

Ste ljubitelji slanih palčk? Še nekaj idej za slane prigrizke v obliki palčk imam za vas …

Sirove palčke – cigare.

Pripravljene so iz vlečenega testa, pri tem pa se lahko poigravamo z različnimi vrstami sira, ki ustvarijo harmonijo okusov v kombinaciji z izbranimi zelišči. Recept najdete TUKAJ.

Palčke z rožmarinom in makom

Palčke z rožmarinom in makom so zanimiv prigrizek, saj se v njih prepleta pridih slanega morja z okusom rožmarina in kanček sladkobe z domačnostjo makovih zrnc, ki poskrbijo za še posebej zanimiv izgled. Recept najdete TUKAJ.

Slane palčke s sezamom

Palčke po tem receptu spominjajo na bobi palčke iz trgovine, le da so sestavine v domačih palčkah nam znane in domače, v kupljenih pa se skrivajo aditivi in konzervansi. Recept najdete TUKAJ.

Bučne palčke

Bučne palčke so enostaven prigrizek, prijetno oranžkaste barve, saj pri sestavinah glavno vlogo odigra muškatna buča. Recept najdete TUKAJ.

Sirove palčke z makom in sezamom

Palčke so hrustljave, krhke, odličnega okusa, saj je testo obogateno s sirom, površina pa je posuta z makom in sezamom. Recept najdete TUKAJ.

Tortilje so prav tako vsestranske pri pripravi prigrizkov

Čips iz tortilje

Tortilja čips je res hiter in enostaven za pripravo. Je tudi bolj zdrava različica navadnega čipsa, saj se peče v pečici brez olja. Recept najdete TUKAJ.

Sirov prigrizek iz tortilj

Če pričakujemo goste in bi jim radi ponudili nekaj, kar bomo lahko pripravili hitro in zelo enostavno, je sirov prigrizek iz tortilj prava izbira. Recept najdete TUKAJ.

Slastni lchf čips tortilja

Lchf čips tortilja ne vsebuje bele pšenične moke in skoraj nič ogljikovih hidratov. Zato je zelo dobrodošel prigrizek za vse, kateri se prehranjujejo po načelih lchf. Je zelo okusen, odlično hrusta in prav kliče po tem, da ga pomakamo v različne omake. Recept najdete TUKAJ.

Krompirjev čips je vedno dobrodošel, lahko pa ga pripravite tudi iz …

Krompirjev čips

Veliko bolj enostavno kot se zdi, lahko krompirjev čips pripravimo sami doma. Recept najdete TUKAJ.

Domač čips v 10 minutah

V desetih minutah, s samo eno žlico olja. Recept najdete TUKAJ.

Bučkin čips

Naravnost izvrsten hrustljav čips lahko pripravite iz bučk. Recept najdete TUKAJ.

Čips iz sladkega krompirja

Tudi iz sladkega krompirja lahko naredite hrustljavi čips in tako dobite sladko slan prigrizek. Recept najdete TUKAJ.

Korenčkov čips

Korenčkov čips je drugačna oblika slastnega čipsa, katerega vedno radi grizljamo. Lahko ga pečemo v pečici, ali pa ga cvremo na olju, ali masti. Priprava je res zelo enostavna in vzela vam bo zelo malo časa. Recept najdete TUKAJ.

Bučki prigrizki

Iz bučnih semen lahko naredite odlične hrustljave prigrizke. Recept najdete TUKAJ.

Pečena čičerika

Hrustljavo pečena čičerika je zdrava alternativa različnim slanim prigrizkom. Recept najdete TUKAJ.

Še nekaj drugačnih idej za slane prigrizke in peciva …

Sirovi polžki s česnom

Kvašeno testo, polnjeno s sirom, premazano z mešanico olivnega olja, česna in peteršilja, čez vse skupaj pa še malo parmezana … Že med samo peko se bo iz pečice vil takšen vonj, da boste komaj dočakali, da bodo pečeni. Recept najdete TUKAJ.

Slani krhki flancati

Slani krhki flancati z lanenimi semeni niso klasični sladki flancati. So odlični spremljevalec na raznih kulinaričnih dogodkih. Odlično se podajo k narezku in kozarcu piva ali vina. Recept najdete TUKAJ.

Kruhove košarice s sirom.

Kruhove košarice s sirom so enostavni slani prigrizki, ki jih pripravimo zelo hitro. Uporabimo lahko različna zelišča, začimbe in še kakšne druge dodatke. Recept najdete TUKAJ.

Sirovi napihnjenčki

Hitro in enostavno pripravljeni, bodo teknili vsem generacijam. Recept najdete TUKAJ.

Mehke bavarske preste

Skupaj s pivom bodo popoln prigrizek. Recept najdete TUKAJ.

Preste

Včasih nas zamika tudi kaj slanega. Še posebej ob kozarcu piva. In za take trenutke so kot nalašč odlične preste. Za nepričakovane obiske imejte vedno kakšno na zalogi saj v suhem in zračnem prostoru zdržijo več mesecev. Recept najdete TUKAJ.

TUKAJ.

Hrustljavi čebulni obročki

Presenetite goste in postrezite hrustljave čebulne obročke. Recept najdete TUKAJ.

Sirovi žepki

Sirovi žepki so tiste vrste slanega peciva, pri katerih se ne moreš ustaviti pri enem ali dveh. Roka kar sama uhaja v košaro, dokler ni prazna. Recept najdete TUKAJ.

Kostanj v slanini

V času sezone, je kostanj v slanini za brbončice pravi raj. Recept najdete TUKAJ.

Polentni hrustljavčki

Enostaven in okusen prigrizek, malo sestavin in hitra priprava. Recept najdete TUKAJ.

Hitri prigrizki s pršutom

Hitri prigrizki s pršutom so preprosti za izdelavo in so super rešitev, ko nas preseneti nenapovedan obisk. Z malce spretnosti ustvarimo vabljive, zapeljive hrustljave palčke z mesno prevleko, ki se odlično podajo h kozarcu vinčka. Recept najdete TUKAJ.

Ocvrte blazinice

Ocvrte blazinice so vsestranski prigrizek, ki ga lahko ponudimo s suhomesnimi izdelki ali pa z raznimi omakami. Gre za klasično krušno testo, ki ga ocvremo v vročem olju. Prigrizek izvira iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna in jo poznamo pod imenom Gnocco fritto. Recept najdete TUKAJ.

Sirove lizike

Malo drugačen slan prigrizek. Recept najdete TUKAJ.

Krekerji s sirom (lchf)

Krekerji s sirom – (lchf krekerji) so nadvse slastnega okusa in prijetno hrustljavi. Odlični so za prigrizek ob druženju, ob gledanju filma ali si z njimi pripravimo kar odlično malico. Ne odlikuje jih samo slasten in hrustljav okus, njihova posebnost je tudi ta, da so popolnima brez moke in zato primerni za vse, ki le te ne uživajo. Recept najdete TUKAJ.

Lchf zavitek z jajci in pršutom

Zavitki so v kuhinji prava mala čarovnija, ker nam dopuščajo veliko domiselnosti in kreativnosti, pa še družino nasitijo, kajti lahko imajo vlogo glavne jedi ali sladice. Z enakim testom lahko spečemo slane ali sladke zavitke. Recept za lchf zavitek najdete TUKAJ.

Kruh s česnom, sirom in šunko

Se vam ne ljubi porabiti veliko časa in energije za pripravo jedi, ki bi jo z veseljem postavili na mizo pred svoje goste, a si vseeno želite očarati povabljene? Mi je povsem poznano! Predlagam vam, da pripravite kruh s česnom, sirom in šunko, ki bo prava zvezda večera! Priprava je res enostavna, lahko ga nadevate tudi vnaprej, vsi pa bodo navdušeno pogledali, kaj ste prinesli na mizo. Recept najdete TUKAJ.

Slano skutni pecivo s šparglji

Slano skutno pecivo s šparglji je pravzaprav narejeno po receptu za sicer vsem dobro poznano pecivo lene gospodinje, le da je slano. Recept najdete TUKAJ.

Rogljički ali mafini so vedno dobra izbira. Pa si poglejmo nekaj slanih izvedb …

Rogljički s šunko in sirom

So slasten prigrizek, ki so ga delale že naše babice. Recept, ki sem ga dobila od tete, v originalu ne vsebuje šunke in sira – le premaz iz masla, rumenjaka in posip s semeni in solnim cvetom. Tudi takšni rogljički so izjemno okusni! Recept najdete TUKAJ.

Slane mini potičke

Dela s slanimi mini potičkami res ni veliko, saj testo samo zamesimo, razvaljamo, namažemo, razrežemo in spečemo! Recept najdete TUKAJ.

Kifeljčki s sirom ali skuto

Odličnega okusa in so božansko dober ter hrustljav prigrizek z mehko in nežno sirovo sredico, ki se preprosto stopi v ustih. Recept najdete TUKAJ.

Mafini s sirom, jogurtom in mlado čebulico

Lahko so super priloga za razne mesne jedi. Primerni so tudi za zajtrk, večerjo ali kot prigrizek med obroki. Ali pa popestrijo obloženo mizo s prigrizki. Recept najdete TUKAJ.

Sočni mafini s šparglji, slanino in sirom

Mafini izvrstnega okusa so lahko samostojen obrok ali popestritev prigrizkov na pikniku, trgatvi, … Izven sezone špargljev lahko uporabite tudi npr.  papriko. Recept najdete TUKAJ.

Pizza muffini – OblizniPrste.si

Slastni prigrizki, z vonjem pice, so super za na izlet, piknik ali kar tako. In vsi jih naravnost obožujejo. Recept najdete TUKAJ.

Krompirjevi mafini

Gre za slane mafine in kot takšne jih lahko ponudimo ob kavi, čaju, kompotu ali pa kot del obroka. Recept najdete TUKAJ.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Ti mafini so prava poslastica. Recept najdete TUKAJ.

Slani prigrizki z ocvirki

Ocvirkovka

Ocvirkovka, ocvirkova potica, špehovka, ocvirkovca, … Recept najdete TUKAJ.

Ocvirkova pogača

Ni potrebnih veliko sestavin, da pričaramo zelo dobro ocvirkovo pogačo. Včasih je bila to hrana revežev, katera je nasitila lačne trebuščke. Danes se ocvirkova pogača odlično znajde na mizi ob različnih priložnostih in osupne ter zadovolji marsikaterega gurmana. Recept najdete TUKAJ.

Postržjača z ocvirki in zaseko

Včasih je bila postržjača pripravljena iz testa, ki je ostalo v posodi, kjer so mesili kruh. Od tod izhaja tudi njeno poimenovanje. Torej, da postrgamo testo. Lahko pa jo spečemo kar tako, namensko. Recept najdete TUKAJ.

Kolač z ocvirki

Kolač z ocvirki je poslastica, ki je sicer slana, a vseeno rahlo sladkega okusa. Diši po cimetu in ocvirkih in čeprav kombinacija morda zveni nenavadno, je rezultat odličen. Recept najdete TUKAJ.

Jabolčno ocvirkov zavitek

Okus tega zvitka je zanimiv, saj mešanica jabolk in ocvirkov daje zvitku sladko, kiselkasto, slani okus. Enostavno morate ga poizkusiti. Recept najdete TUKAJ.

Fondue – običajno, ko nekdo omeni fondue,  pomislimo na koščke sadja, ki jih pomakamo v stopljeno čokolado. A ne, fondue je lahko tudi slan in odličen je …

Sirov fondue

Sirov fondue je slastna in počasna jed za posebne priložnosti, ki bo prepričala brbončice mesojedcev in tistih, ki mesa ne jedo. Mamljiva, dišeča lava sira kar vabi, da vanjo pomočimo košček kruha in ga čimprej nesemo v usta – ter uživamo v tem popolnem okusu. Recept najdete TUKAJ.

Mesni fondue

Mesni fondue je sicer jed, ki je posebna zaradi načina priprave: majhne koščke mesa sproti pečemo v vročem olju, zato obed traja dlje časa. Nenavadno je tudi, da vsi gostje meso pečejo, torej jedo iz iste posode, kot je bilo običajno nekoč. Vsekakor imamo ob prijetni, počasni večerji, ki je zaradi svoje posebnosti primerna za slavnostne dogodke, čas za klepet z gosti, obenem pa razvajamo brbončice ob vseh teh slastnih okusih, ki jih ponujajo pečeno marinirano meso in omakice. Morda ni ravno prigrizek, vsekakor pa vreden razmisleka, ko gre za pripravo prijetnega druženja s prijatelji. Recept najdete TUKAJ.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor