Vrtičkarjeva juha
Print Friendly, PDF & Email

Ko želimo pojesti nekaj toplega, je juha vedno prava izbira. Nekatere juhe so okusen uvod v slastno kosilo ali večerjo, vrtičkarjeva juha pa je bogata z zelenjavo, zato je lahko tudi okrepčilna samostojna jed.

Recept, ki vam ga ponujam, je zgolj okvir ali ideja za pripravo vrtičkarjeve juhe. Izbirala sem zelenjavo, ki je zrasla na domačem vrtu, brez težav pa lahko katero izmed sestavin zamenjate za tisto, ko jo imate trenutno pri roki. Tudi količine v receptu lahko poljubno prilagajate svojemu okusu.

Za pripravo vrtičkarjeve juhe sem izbrala goveje meso, ki da juhi prav poseben okus, res pa je, da boste zaradi kuhanja govejega mesa, potrebovali za pripravo te juhe nekoliko več časa. V kolikor bi želeli malce nežnejšo različico vrtičkarjeve juhe, lahko namesto govejega mesa, uporabite tudi piščančje.

Vrtičkarjeva juha – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Vrtičkarjeva juha – sestavine

za 2 osebi:

  • 1 čebula (cca 80 g)
  • 2 krompirja (cca 200 g)
  • 1 večji korenček (cca 100 g)
  • 100 g  graha
  • 150 g stročjega fižola
  • 200 g govejega mesa
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • sol in poper
  • lovorjev list
  • voda

Vrtičkarjeva juha – postopek

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V kozico nalijemo olje in segrevamo. Na vročem olju rahlo prepražimo čebulo.

V kozico dodamo goveje meso, ki smo ga pred tem narezali na koščke, velike približno 2 x 2 cm. Solimo in popramo po okusu. Pražimo, dokler se meso ne zapeče, oziroma postane lepe zlatorjave barve.

Med praženjem olupimo krompir in ga narežemo na manjše kocke. Korenček ostrgamo in ga narežemo na kocke ali kolobarčke. Narezan krompir in korenček dodamo v lonec, kjer vse skupaj še malo pražimo. Nato zalijemo z litrom vode.

Po želji stročjemu fižolu odrežemo konce. Narežemo ga na 2 cm dolge kose. V kolikor uporabimo svež grah, ga zluščimo.

V lonec damo kuhat še stročnice, dodamo lovorjev list, pokrijemo s pokrovko in kuhamo. Čas kuhanja je odvisen od vrste mesa in od tega ali smo uporabili mlado in svežo zelenjavo ali pa zamrznjeno. Če nismo prepričani kako dolgo se mora juha kuhati, poskusimo košček mesa in, če je mehak, je tudi vse ostalo kuhano. Po potrebi lahko med kuhanjem dolijemo še več vode. Po okusu še juho dosolimo ali do-popramo.

Ponudimo s kosom domačega črnega kruha.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Recept za okusen domač kruh najdete tukaj: rženi domač kruh s semeni.

Če imate radi juh, preverite še nekaj okusnih receptov:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor