Bučne palčke
Bučne palčke so enostaven prigrizek, ki sem ga, glede na letni čas in sezono buč, pripravila iz muškatne buče. Ostale sestavine imamo vedno doma, tako, da priprava bučnih palčk ne zahteva obiska trgovine. Prijetne so tudi za oko, saj so nežno oranžne barve.
Pripomočki za pripravo bučnih palčk
- deska
- nož
- peki papir
- pladenj za v mikrovalovno pečico
- tlačilec krompirja
- skleda za testo
- kuhinjska krpa
- kolesce za razrez
- pekač, ki pride s pečico
- peki papir
Sestavine za pripravo bučnih palčk
- 225 g večnamenske moke
- 150 g muškatne buče
- 10 g oljčnega olja
- 5 g kvasa
- ščepec soli
- 1 dl vode
Postopek priprave bučnih palčk
Bučo olupimo in narežemo na kocke. Jaz sem izbrala način mehčanja v mikrovalovni pečici. V tem primeru je treba pripraviti približno 100 g buče več, saj s postopkom mehčanja buča dehidrira in je na koncu pireja manj. Nakockano bučo postavimo na peki papir in položimo na pladenj. Mikrovalovno pečico nastavimo na način pečenja in pečemo približno 7 minut.
V skledo damo moko in rahlo solimo, naredimo jamico, vanjo nalijemo mlačno vodo in zdrobimo kvas. Rahlo premešamo in pustimo, da kvas začne delovati. Zmehčano bučo pretlačimo, lahko s tlačilcem krompirja ali kar z vilicami. Nastali pire in olje dodamo k moki in vgnetemo testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.
Postopek priprave bučnih palčk nadaljujemo tako, da malce pomokamo delovno površino in testo kar z rokama malenkost raztegnemo. S kolescem za razrez režemo trakove, ki jih rahlo povaljamo, da dobijo bolj okroglo obliko in postavljamo na pladenj, ki pride s pečico, na katerega smo predhodno položili list peki papirja.
Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Ko so pečene, jih ohladimo. Teknejo samostojne, lahko jih ovijemo v rezino pršuta. Naj tekne!