Postržjača z ocvirki in zaseko
Print Friendly, PDF & Email

Včasih je bila postržjača pripravljena iz testa, ki je ostalo v posodi, kjer so mesili kruh. Od tod izhaja tudi njeno poimenovanje. Torej, da postrgamo testo. Lahko pa postržjačo pripravimo tudi, če ne pečemo kruha. Obogatimo jo lahko z ocvirki ali zaseko, lahko pa kar z obojim.

Postržjača z ocvirki in zaseko – pripomočki:

  • pekač v velikosti pečice

Postržjača z ocvirki in zaseko – sestavine:

  • 700 g gladke moke
  • 42 g kvasa (ena kocka)
  • približno 350 ml toplega mleka
  • približno 1/2 žličke soli
  • 50 ml rastlinskega olja
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 žlice zaseke
  • pest suhih ocvirkov

Postržjača z ocvirki in zaseko – postopek:

V manjšo posodo nalijemo približno 100 ml toplega mleka, vanj nadrobimo kvas in dodamo sladkor, lahko tudi malo moke.

V skledo nasujemo moko in na sredini naredimo jamico. Uporabimo lahko tudi druge vrste moke. Vanjo ubijemo jajce, nalijemo olje in ostanek mleka, ter solimo. Pri doziranju soli bodimo previdni, saj so najbrž soljeni že ocvirki in zaseka.

Vse sestavine dobro premešamo, nato pa dodamo še kvasni nastavek in zamesimo testo. Po potrebi dodamo še več mleka. Količina potrebne tekočine je namreč odvisna od moke, velikosti jajca … Testo mesimo toliko časa, da prične odstopati od posode in se več ne prijemlje na roke. Testo pokrijemo in pustimo počivati, da vzhaja.

Nato testo razvaljamo, debeline približno 1 cm. Običajno je postržjača okrogle oblike, če jo boste pekli v oglatem pekaču, pa lahko obliko poljubno prilagodite. Če boste postržjačo pekli v klasičnem štedilniku, testo položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Ocvirke lahko drobno nasekljamo z nožem ali pa na hitro zmeljemo v električnem sekljalniku, a pazite, da jih ne zmeljete preveč fino.

Po želji lahko po celotni površini postržjačo obložite tako z ocvirki, kot zaseko, lahko pa obložite polovico postržjače z eno, drugo polovico pa z drugo oblogo. Del, kjer bodo zgolj ocvirki, bo bolj suh.

Zaseko nalagamo na testo v kupčkih, saj se bo stopila in stekla v testo.

Obloženo postržjačo postavimo v pečico, ogreto na 200°C (ventilacijsko na 180°C) in pečemo približno 20 minut, oziroma, da postane lepe zlato-rjave barve. Ko vzamemo postržjačo iz pečice, jo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo počivati nekaj minut. Najboljša je še vroča.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor