Popoln krompirjev čips
Med domačimi slanimi prigrizki je krompirjev čips nekoliko prezt. To pa zato, ker je priprava pravega čipsa, kot iz vrečke, na videz zahtevna, zato je bolj enostavno v trgovini kupiti vrečko. Kolikokrat ste že obupali nad izdelavo domačega čipsa? Je bil preveč pacast, premasten, predebel? Vendar priprava v resnici ni komplicirana. Obstaja le nekaj preprostih trikov, ki se jih moramo držati in na naslednji zabavi bomo blesteli s popolnim domačim krompirjevim čipsom, ki bo točno tak, kot bi ga kupili. Le, da bo ta boljši, ker bomo točno vedeli kaj smo uporabili, pa še svež bo. Torej, zavihajmo rokave!
Popoln krompirjev čips – pripomočki:
- večja globoka posoda za cvrtje
- lupilnik za krompir ali zelo oster nož
- penovka
- papirnate kuhinjske brisače
- 2 večji plitki posodi
- globoka posoda za postrežbo
Popoln krompirjev čips – sestavine:
- krompir
- 1,5 l olja
- moka
- sol
Dodatek – po želji:
- mleta sladka ali pikantna paprika
- suh česen v prahu
- poljubna posušena in zdrobljena zelišča
Popoln krompirjev čips – priprava:
Krompir olupimo in operemo ter narežemo na 1 – 2 mm debele rezine. To naredimo z zelo ostrim nožem, če pa z nožem nismo vešči, raje uporabimo lupilnik in “olupimo” rezine.
Narezan krompir nekoliko popivnamo s papirnatimi brisačami. Moko stresemo v plitko posodo in vanjo stresemo osušen krompir. Krompir narahlo pomokamo in ga s tem osušimo.
V plitko posodo položimo čiste, suhe papirnate brisače.
V večji globoki posodi segrejemo olje. Temperaturo olja preverimo tako, da vanj pomočimo rezino krompirja. Če olje zacvrči, je temperatura primerna. V olje damo nekaj krompirja in ga pečemo dokler ne lepo zlato porumeni. Vmes ga nekajkrat premešamo oziroma obrnemo.
Ko je primerno zapečen, ga s penovko, odcedimo z olja in ga položimo na pripravljene papirnate brisače in ga pustimo, da se nekoliko odcedi.
Nato ga stresemo v globoko posodo za serviranje, po okusu posolimo in postrežemo. Če želimo čips z okusom, skupaj s soljo dodamo mleto papriko, česen, začimbe …
Postrežemo ga lahko tudi kot prilogo k ljubljanskim zrezkom ali drugim mesnim, ribjim ali zelenjavnim jedem.
Dober tek!