Dobra ocvirkova pogača
Print Friendly, PDF & Email

Ni potrebnih veliko sestavin, da pričaramo zelo dobro ocvirkovo pogačo. Včasih je bila to hrana revežev, katera je nasitila lačne trebuščke. Danes se ocvirkova pogača odlično znajde na mizi ob različnih priložnostih in osupne ter zadovolji marsikaterega gurmana.

Dobra ocvirkova pogača – pripomočki:

  • posoda za mešanje testa
  • tehtnica
  • valjar
  • skodelica
  • kozica
  • žlica
  • vilica
  • čopič za mazanje
  • stiskalec za česen
  • pekač premera 40 cm (ali podobnega)
  • peki papir

Dobra ocvirkova pogača – sestavine:

Za 6 oseb

Testo:

  • 500 g namenske moke (lahko tudi samo gladke ali pol gladke, pol ostre)
  • 330 ml vode
  • 7 g suhega kvasa (lahko tudi svežega – 1/2 kocke)
  • ščep soli
  • ščep sladkorja
  • 50 ml olja

Nadev:

  • 1 jajce
  • 200 g naribanega sira
  • 3 zvrhane žlice drobnih, suhih ocvirkov (najboljši so domači)
  • 2 do 3 stroka česna
  • poper
  • sol (po potrebi)

Dobra ocvirkova pogača – postopek:

Vse sestavine za testo, razen olja, zgnetemo v kepo testa. Gnetemo lahko strojno ali ročno, tako dolgo, da se sestavine povežejo. Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec, nato enako naprej. Sama najraje uporabljam suhi kvas, ker ga že na začetku primešam v moko in ni potrebno nastavljati za kvasec.

Nato postopoma dodajamo olje in gnetemo ročno. Najprej dodamo žlico olja in gnetemo. Ko se je olje vpilo v testo, ponovno dodamo žlico olja in spet pregnetemo. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka olja. Nato testo gnetemo še 5 minut.

Testo pustimo na toplem in mirnem mestu vzhajati, dokler ne podvoji volumna.

Delovno mizo rahlo pomokamo in testo razvaljamo v krog, debeline cca.  1,5 cm in premera cca. 40 cm. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prenesemo testo. Ker je testo zelo voljno, ga lahko tudi kar z rokami raztegnemo po pekaču, v tem primeru ne podložimo peki papirja, temveč pekač samo rahlo naoljimo.

V lončku stepemo jajce in ga enakomerno premažemo čez testo. Nato preko potrosimo naribani sir.

V kozici rahlo segrejemo ocvirke in jim primešamo stisnjen česen. Če česna ne maramo, ga lahko izpustimo, vendar naredi res zelo okusen in zanimiv okus.

Če nimamo suhih ocvirkov, jih segrete s pomočjo žlice in cedila ožamemo. Nato jih še tople enakomerno potrosimo čez celotno površino testa. Količino ocvirkov odmerimo po želji, kar pomeni lahko več, lahko manj kot je napisano v receptu. Nato popramo in po potrebi solimo.

Pečemo v pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, cca. 40 minut oz. tako dolgo, da je testo pečeno in nadev lepo zlato obarvan. Pečeno ocvirkovo pogačo razrežemo z nožem za pico ali kar s klasičnim ostrim nožem, na trikotnike ali poljubne kose.

 

Postrežemo še vročo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 50 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor