Jabolčni zavitek s slivami
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek s slivami je enostavno narejena sladica z vlečenim testom in nadevom iz jabolk in sliv, ki obdrži okus in vonj slastnih jabolk in sliv, ki se prepletajo s cimetom, ki smo ga dodali, sladkobnost pa povečamo, ko potrosimo pečen zavitek s sladkorjem v prahu. Gospodinje so že v preteklosti pripravljale jabolčni zavitek, kot poslastico po kosilu ali pa ob čaju, kavici …  Odlični okus jabolčnega zavitka pa si lahko popestrimo z izbiro sladko kislih jabolk in tako bomo pripravile čudovit zavitek.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

 

Jabolčni zavitek s slivami – pripomočki

 • pekač iz štedilnika 35 x 40 cm

Jabolčni zavitek s slivami – sestavine

Za 3 zavitke vlečenega testa:

 • 380 g pšenične moke tip 500
 • 225 ml mlačne vode
 • 1 jajce
 • 8 g morske soli
 • 3 žlice olja po želji za premaz testa

Za nadev:

 • 1750 g očiščenih naribanih jabolk
 • 1350 g očiščenih sliv
 • 100 g masla
 • 150 g belih drobtin
 • cimet po okusu
 • mleti sladkor po želji

Jabolčni zavitek s slivami – postopek priprave

Najprej naredimo vlečeno testo, naj vsaj 30 minut počiva, da se bo lepše razvaljalo in potem raztezalo.

V skledico shranimo 60 g presejane moke od celotne količine, za valjanje testa, ostalo moko damo v skledo za pripravo vlečenega testa, dodamo še mlačno vodo, sol in jajce. Testo zgnetemo ročno ali pa strojno.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Vlečeno testo razdelimo na 3 hlebčke, ki jih oblikujemo ter premažemo z oljem, da se ne bodo izsušili, pokrijete s pvc folijo ali pa prtičkom.

Bolj podroben opis priprave testa najdete na povezavi: vlečeno testo z jajcem.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev; jabolka in slive operemo ter damo na cedilo, da voda odteče, jabolkom odstranimo poškodovane dele, peclje, muhe in del kjer so pečke, nato jih narežemo na krhlje. Slivam odstranimo peclje, jih prepolovimo in odstranimo pečke.Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Jabolka, ki niso škropljena lahko naribamo z lupino, če pa so jabolka škropljena, jih je najbolje olupiti in nato naribati.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Vsako slivo narežemo na 8 delov, da so manjši koščki, ki jih bomo potresli prav na koncu nadevanja zavitka.Jabolčni zavitek z dodanimi slivamiPo čisti delavni površini potrosimo moko in na njej najprej zvaljamo vse ti hlebčke vlečenega testa. Zvaljane pokrijemo s prtičkom, da malo počivajo in se potem lepše raztezajo in se ne izsušijo.

Testo, ki smo ga prvega zvaljali, sedaj pričnemo ročno raztezati na prtu na najbolj tanko, robove odstranimo in jih shranimo, da bomo ponovno zgnetli nove hlebčke.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

V kozici stopimo maslo, pripravimo drobtinice, cimet, naribana jabolka in narezane slive, najprej testo, ki je raztegnjeno, pomažemo s stopljenim maslom po vsej površini in nato potrosimo z drobtinicami in cimetom, naribana jabolka pa potrosimo po spodnjih cca. 2/3 testa, čez jabolka potrosimo še narezane slive, 1/3 testa pa pustimo, da nastane hrustljavo skorjico na zavitku.Jabolčni zavitek z dodanimi slivamiV spodnjem delu zavitka, kjer je nadev, pričnemo zavijati in si pomagamo s prtom tako, da ga privzdigujemo, da zavijemo zavitek do konca.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Potem ga preložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Postopek ponovimo še dvakrat, da v pekač damo vse tri zavitke ter jih premažemo z maslom.Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Jabolčni zavitek damo v ogreto navadno pečico na 180 °C in pečemo 45 minut, da jabolčni zavitek dobi lepo zlato rumeno barvo.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

Pečenega in ohlajen zavitek po želji posipamo z mletim sladkorjem, s tem mu še izboljšamo sladkost in izgled ter ga narežemo na poljubno velike kose.

Jabolčni zavitek z dodanimi slivami

V obilici jabolk in sliv si polepšajmo dan z jabolčnim zavitkom z dodanimi slivami. Lučka Glaser

Zraven jabolčnega zavitka z dodanimi slivami pa ponudimo doma nabran in pripravljen čaj

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor