Sirove lizike kot malo drugačen prigrizek na zabavah
Print Friendly, PDF & Email

Sirove lizike so vabljiv in okusen prigrizek, ko na zabavah ne želite imeti kupljenih slanih prigrizkov. Pa še vnaprej jih lahko pripravite in to čisto enostavno, saj potrebujete le eno sestavino – sir! 😉

Pripomočki za sirove lizike:

  • ribežen
  • palčke za ražnjiče
  • čim večji pekač
  • papir za peko

Sestavine za sirove lizike:

  • poljuben sir (ementaler, edamec, gavda …)
  • parmezan

Postopek za sirove lizike:

Sirove lizike pripravimo povsem preprosto, potrebujemo le en ključni pripomoček in edino sestavino – to sta ribežen in sir. Izbran sir naribamo, obvezno pa mu dodamo parmezan. Najbolje je, da je razmerje sira in parmezana kar ena proti ena, torej uporabimo enako količino parmezana in izbranega sira. Oba naribana sira premešamo in pripravimo pekač, na katerega položimo papir za peko. Pečico ogrejemo na 160 °C.

Na pekač damo približno žlico mešanice naribanega sira in ga oblikujemo v krog (kolikor pač gre), potem pa na sredino položimo palčko za ražnjiče. Palčko malo skrijemo pod sir, da se bo ta res dobro prijel nanjo, ko se bo stopil in nato ohladil ter spet strdil.

Sirove lizike damo v pečico za dobrih 5 minut, da se sir stopi, lepo zadiši in da začne brbotati. Potem pekač vzamemo ven in pustimo, da se lizike ohladijo.

Hladne lizike preložimo na krožnik, ko jih bomo postregli, pa je najbolje, da jih zapičimo v stiropor, da bodo stale lepo pokonci in bodo s svojo podobo neobičajnega prigrizka privabljale naše goste. 😉

V sir lahko vmešamo tudi poljubna semena. 😉 Super je, ker lahko sirove lizike spečemo že dan pred zabavo, jih zložimo na krožnik in samo rahlo pokrijemo s kuhinjsko krpo. Ostale bodo hrustljave do postrežbe.

Pa dober tek!

Save

Save

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor