Odlična kombinacija: skutin zavitek s porom
Skutin zavitek s porom morda res zveni nekoliko nenavadna kombinacija, a zagotavljam vam, ta slana poslastica bo navdušila vaše brbončice.
Skutin zavitek s porom – pripomočki:
- pekač z višjim robom (dimenzije nekje 40*25 cm)
- valjar
- kuhinjska deska
- nož
- dve večji plastični posodi
- metlica
- jedilna žlica
- električni mešalnik ali palični mešalnik
- zobotrebec ali vilica
- papir za peko
- električna pečica
Skutin zavitek s porom – sestavine:
- zavitek listnatega testa (najbolje, da kupite tistega, ki je že razvaljano, potrebovali pa boste 2 plasti)
- 3 jajca
- 1 por
- 500 g nepasirane skute
- 3 jedilne žlice kisle smetane
- sol
Skutin zavitek s porom – priprava testa:
Plast listnatega testa nekoliko razvaljajte. Ne preveč. Pazite tudi, da bo velikost testa ustrezala pekaču. Testo s pomočjo zobotrebca ali vilice prepikajte. Pekač obložite s papirjem za peko, ali pa ga namastite z maslom. Eno plast listnatega testa položite na pekač. V kolikor bo plast testa večja (širša, ali daljša od vašega pekače), ne skrbite, ko boste na testo nadevali nadev, boste testo zavihali čez. Prav tako razvaljajte in pripravite drugo plast listnatega testa in ga tako pripravljenega pustite, da boste z njim pokrili nadev.
Skutin zavitek s porom – priprava nadeva:
Na tanke kolobarje (široke nekje 2-3 milimetre) narežite por. Nato, se lotite priprave skutinega nadeva.
Jajca ločite na beljak in rumenjak. Beljake stepite v trd sneg. Nato pa rumenjake penasto stepite z metlico za mešanje, dodajte sol (po okusu), premešajte, dodajte kislo smetano in ponovno dobro premešajte. Na koncu dodajte še nepasirano skuto. Najbolje bo, če jo dodajate postopno in ne vso naenkrat. Nadev res dobro premešajte. Čisto na koncu nadevu dodajte še sneg iz beljakov in ga narahlo, a dobro, umešajte v slan skutin nadev.
Nadev nadevate na plast listnatega testa, ki ste jo že položili v pekač. Na nadev enakomerno razporedite por, ki ste ga že narezali na tanjše kolobarje.
Nato pa vse skupaj pokrijte z drugo plastjo listnatega testa, ki ste jo že prej razvaljali in prepikali z zobotrebcem ali vilico za lepše pečenje. V kolikor je testo predolgo ali preširoko, ga zavihamo.
Skutin zavitek s porom pečemo v predhodno ogreti pečici (160 stopinj Celzija). Skutin zavitek s porom pečemo 45-60 minut. Ko je pečen, bo imelo testo lepo zlato rumeno barvo.
Ko se skutin zavitek s porom ohladi, ga narežemo na manjše koščke in postrežemo.
Skutin zavitek s porom je hkrati okusen slan prigrizek, ali pa slana sladica v dneh, ko je sladkega že preveč.