Odlične preste
Print Friendly, PDF & Email

Včasih nas zamika tudi kaj slanega. Še posebej ob kozarcu piva. In za take trenutke so kot nalašč odlične preste. Za nepričakovane obiske imejte vedno kakšno na zalogi saj v suhem in zračnem prostoru zdržijo več mesecev.

preste11 - 1

Kaj potrebujemo za odlične preste:

  • posodo za mešanje testa
  • peki papir
  • pekač
  • kuhalnico
  • lopatico
  • lonec za kuhanje
  • štedilnik
  • pečico

Sestavine za odlične preste:

  • 500 g moke
  • 15 g kvasa
  • 2 dl tople vode
  • 1/2 dl mleka
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • za posip: čim bolj drobno sol, po želji tudi sezam ali kumino

Postopek priprave odličnih prest:

V posodo nasipljemo moko in na sredini naredimo luknjo. Vanjo nadrobimo kvas, nanj nasujemo sladkor in zalijemo s toplim mlekom.

preste6 - 1

Počakamo, da kvas malo naraste in premešamo s kuhalnico.

preste7 - 1

Z rokami ga dobro pregnetemo, da nastane voljno testo. Oblikujemo hlebček in ga pustimo 15 minut vzhajati. Vzhajano kepo sploščimo in ga razdelimo na 16 kosov.

preste8 - 1

Vsak kos testa posvaljkamo v svaljek dolg približno 60 cm.

preste4 - 1

Potem z levo roko primemo desni konec svaljka, z desno pa levega in ju 3x zavijemo.

preste5 - 1

Konca spodvijemo pod testo in ju pritisnemo k testu.

preste9 - 1

Oblikovane preste pustimo še 15 minut vzhajati. Medtem nalijemo v lonec toliko vode, da bo presta lahko plavala. Zavremo jo, prižgemo pečico na najvišjo temperaturo in obložimo pekač s peki papirjem. V vrelo vodo dajemo presto po presto z lopatico za toliko časa, da priplavajo na vrh, kar traja približno 15 sekund.

preste3 - 1

Pokuhane preste z lopatico odlagamo na pekač.

preste10 - 1

Ko pekač napolnimo, ga postavimo v vročo pečico za 10 do 15 minut. Pečene premažemo z vodo in jih položimo v krožnik s soljo, da se sol oprime preste.

preste2 - 1

Če se jo oprime preveč, jo s prsti odstranimo.  Potem se jih lotimo 🙂

preste1 - 1Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor