Odlične preste
Včasih nas zamika tudi kaj slanega. Še posebej ob kozarcu piva. In za take trenutke so kot nalašč odlične preste. Za nepričakovane obiske imejte vedno kakšno na zalogi saj v suhem in zračnem prostoru zdržijo več mesecev.
Kaj potrebujemo za odlične preste:
- posodo za mešanje testa
- peki papir
- pekač
- kuhalnico
- lopatico
- lonec za kuhanje
- štedilnik
- pečico
Sestavine za odlične preste:
- 500 g moke
- 15 g kvasa
- 2 dl tople vode
- 1/2 dl mleka
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- za posip: čim bolj drobno sol, po želji tudi sezam ali kumino
Postopek priprave odličnih prest:
V posodo nasipljemo moko in na sredini naredimo luknjo. Vanjo nadrobimo kvas, nanj nasujemo sladkor in zalijemo s toplim mlekom.
Počakamo, da kvas malo naraste in premešamo s kuhalnico.
Z rokami ga dobro pregnetemo, da nastane voljno testo. Oblikujemo hlebček in ga pustimo 15 minut vzhajati. Vzhajano kepo sploščimo in ga razdelimo na 16 kosov.
Vsak kos testa posvaljkamo v svaljek dolg približno 60 cm.
Potem z levo roko primemo desni konec svaljka, z desno pa levega in ju 3x zavijemo.
Konca spodvijemo pod testo in ju pritisnemo k testu.
Oblikovane preste pustimo še 15 minut vzhajati. Medtem nalijemo v lonec toliko vode, da bo presta lahko plavala. Zavremo jo, prižgemo pečico na najvišjo temperaturo in obložimo pekač s peki papirjem. V vrelo vodo dajemo presto po presto z lopatico za toliko časa, da priplavajo na vrh, kar traja približno 15 sekund.
Pokuhane preste z lopatico odlagamo na pekač.
Ko pekač napolnimo, ga postavimo v vročo pečico za 10 do 15 minut. Pečene premažemo z vodo in jih položimo v krožnik s soljo, da se sol oprime preste.
Če se jo oprime preveč, jo s prsti odstranimo. Potem se jih lotimo 🙂