Ocvirkovka
Ocvirkovko poznamo tudi pod drugimi imeni-špehovka, ocvirkova potica, ocvirkovca, … Tudi načinov priprave same ocvirkovke je več, sama pa jo pripravljam po spodnjem receptu. Ocvirkovka je značilna za različne praznike. Ponekod jo pripravljajo za martinovo, drugje za božič, spet drugje pa za pusta.
Pripomočki za pripravo ocvirkovke:
- pekač za peko
- večja posoda
- manjša posoda
- posoda za kuhanje
- žlica
- valjar
Sestavine za pripravo ocvirkovke:
Testo:
- 500 g moke
- 1 jajce
- 1/2 kocke kvasa
- 1/2 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- cca 3 dl mleka
Nadev:
- 2 žlici kisle smetane
- cca 150 g odcejanih in mlačnih ocvirkov
Postopek priprave ocvirkovke:
Najprej se lotimo priprave testa. V posodi segrejemo mleko. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo 1/2 žličke sladkorja in žličko moke, ter vse skupaj prelijemo z malo mlačnega mleka. Dobro premešamo in pustimo vzhajati.
Medtem ko kvasec vzhaja, v večji posodi zmešamo moko in sol. Dodamo ji jajce, mlačno mleko ter vzhajan kvasec. Vse skupaj dobro pregnetemo, po potrebi dodamo moko ali mleko, da dobimo voljno testo. Testo pustimo vzhajati približno 30 minut.
Vzahajano testo razvaljamo na pomokani površini do debeline cca 0,5 cm. Testo premažemo z kislo smetano in posujemo z odcejanimi mlačnimi ocvirki. Če imate radi veliko ocvirkov, lahko količino poljubno povečate. Testo na tesno zvijemo v rolado in predenemo v pomaščen pekač.
V pekaču pustimo vzajati še približno 15 minut. Premažemo z mlekom in damo v pečico ogreto na 180°C.
Pečemo približno 45 minut. V kolikor se nam na vrhu ocvirkovka zapeče preveč, jo pokrijemo z peki papirjem in znižamo temperaturo na 170°C. Ocvirkovko damo iz pečice in jo pustimo še nekaj minut v pekaču. Nato jo damo iz pekača in ohladimo. Ponudimo jo samo ali ob različnih jedeh, lahko tudi namesto kruha.
Dober tek.