Rogljički s šunko in sirom
Rogljički s šunko in sirom so slasten prigrizek, ki so ga delale že naše babice. Recept, ki sem ga dobila od tete, v originalu ne vsebuje šunke in sira – le premaz iz masla, rumenjaka in posip s semeni in solnim cvetom. Tudi takšni rogljički so izjemno okusni! Preizkusila pa sem jih tudi z nadevom iz sira in šunke, ki vam ga v nadaljevanju predstavljam.
Pripomočki – rogljički s šunko in sirom:
- kuhinjski robot (ni nujno)
- posoda
- valjar
- kuhinjski čopič
- nož za pico
- pekač
- peki papir
Sestavine – rogljički s šunko in sirom:
- 1 kg bele pšenične moke
- 1 žlička soli
- pol litra mleka
- 180 g kisle smetane
- 1 kvas (42 g)
- stopljeno maslo (cca. 30 g)
- 1 rumenjak
- sir (cca. 150 g)
- šunka (cca. 100 g)
- sezam ali semena po izbiri
- solni cvet
Postopek – rogljički s šunko in sirom:
V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo žlico moke ter počakamo, da se naredi kvasec (10 do 20 minut).
Nato v kuhinjskem robotu zmešamo moko, sol, kislo smetano in kvasec, da dobimo voljno testo. Testo pokrijemo in počakamo, da vzhaja (približno 1 uro). Nato testo razdelimo na 5 enakih delov in jih oblikujemo v hlebce.
Hlebce nato na pomokani površini razvaljamo v krog in z nožem za pico razdelimo na 8 enakih delov. Testo premažemo z maslom in dodamo nariban sir in šunko.
Rogljičke zvijemo, položimo na pekač, obložen s peki papirjem, jih premažemo s stepenim rumenjakom in jih posujemo s solnim cvetom in sezamom ali semeni po želji.
Pečemo jih na 200 °C na ventilacijskem načinu približno 20 do 25 minut, dokler niso lepo zlato zapečeni.
Rogljički s šunko in sirom so nared! Najboljši so še topli. Njam!