Sirov prigrizek iz tortilj
Če pričakujemo goste in bi jim radi ponudili nekaj, kar bomo lahko pripravili hitro in zelo enostavno, je sirov prigrizek iz tortilj pravi recept za to. Prav tako te sirove zvitke lahko ponudimo poleg kakšne juhe ali enolončnice namesto kruha. Mi jih vzamemo tudi s sabo in jih pojemo na poti.
Za sirov prigrizek iz tortilj potrebujemo le 3 sestavine: tortilje in dve vrsti sira; prva je poljubna, druga pa je sir s plemenito plesnijo, npr. gorgonzola, ki pa jo po želji seveda lahko nadomestimo s kakšno drugo. Prav tako lahko v te zvitke dodamo tudi vložene šampinjone ali olive.
Pripomočki za sirov prigrizek iz tortilj:
- 4 zobotrebci
Sestavine za sirov prigrizek iz tortilj:
Za 8 zvitkov:
- 2 tortilji
- 60 g sira (npr. masdamer, ementaler …)
- 30 g gorgonzole ali drugega sira s plemenito plesnijo
- po želji še vloženi šampinjoni ali olive
Postopek za sirov prigrizek iz tortilj:
Za sirov prigrizek iz tortilj naribamo 60 g sira in na manjše koščke narežemo 30 g gorgonzole.
Tortiljo položimo na desko in jo prerežemo tako, da dobimo 4 enako velike dele.
Na vsak del tortilje posebej položimo malo naribanega sira in par koščkov gorgonzole. 4 zobotrebce prelomimo na pol, da dobimo 8 kosov.
Levi in desni vogal zapognemo proti sredini.
Širši konec začnemo zvijati, pri čemer pazimo, da nam pravkar zapognjena vogala ne uideta ven, saj morata držati nadev v tortilji.
Zvijamo proti trikotniku oz. špici.
Ko naredimo zvitek, vanj zapičimo zobotrebec, da drži obliko.
Zvitke polagamo na pekač. Ne potrebujemo papirja za peko. Pekač položimo v klasično pečico ogreto na 170 °C in jih pečemo 15-20 minut, odvisno tudi, kako zapečene želimo. Meni je všeč, da so malo bolj zapečeni in lepo hrustajo, notri pa so mehki in brbončice preplavijo z značilnim okusom po gorgonzoli.
Če želimo narediti več zvitkov, seveda samo povečamo količino sestavin. Po želji lahko dodamo tudi na koščke narezane olive ali šampinjone. Dober tek!
Ponujam vam še nekaj idej za okusne, vabljive prigrizke:
- Kruhki s hrustljavo zapečeno slanino.
- Topli kruhki s smetanovim nadevom.
- Hrustljavi kruhki z lososom in sirom.
- Kruh s česnom, sirom in šunko.
- Pečeni žepki z zelenjavo in sirom.
- Sirove palčke – cigare.
- Praznični narezek v obliki smrečice.
- Mesni venec s čebulo in brokolijem.
- Mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško.