Sirove palčke – cigare
Print Friendly, PDF & Email

Sirove palčke ali cigare so različica bolj zdravega prigizka za zabave od običajnih kupljenih slanih prigrizkov. Odlične so sveže ali pripravljene kakšen dan prej. Igramo se lahko z različnimi vrstami sira, ki ustvarijo harmonijo okusov v kombinaciji z izbranimi zelišči.

Pripomočki za sirove palčke – cigare:

 • nož
 • ribežen
 • čim večji pekač
 • peki papir
 • skledica
 • kuhinjski čopič

Sestavine za sirove palčke – cigare – za 32 palčk:

 • 300 g sveže vlečenega testa*
 • 1 jajce
 • 300 g sira (po želji, lahko tudi dimljenega, gorgonzolo ali kakšnega podobnega z značilnim okusom)
 • 1 jogurtov lonček kisle smetane
 • origano

*Priporočam, da izberete vlečeno testo, ki ima čim tanjše pole testa. Če boste uporabili bolj debelo zvaljano testo, lahko eno polo razrežete na več kot 4 dele.

Postopek za sirove palčke – cigare:

Sirove palčke oziroma cigare pripravimo tako, da testo razprostremo po mizi, pultu ali na kuhinjsko krpo. Prerežemo ga po širini, da dobimo 2 ozka in dolga pravokotnika. Vsakega bomo namazali s kislo smetano in posuli z origanom in naribanim sirom. Pri tem si pomagamo z žlico ali nožem za mazanje in pazimo, da robove dobro namažemo s kislo smetano, da ne bodo po pečenju suhi in prazni.

Nasvet:

Ko pripravljate sirove palčke – cigare, bodite pri stvari in ne pustite namazanega testa stati dlje od minutke, saj se zelo hitro napije kisle smetane, postane lepljivo in se spoji s spodnjo plastjo testa ali se prime na podlago. Tako ga bomo težje zvili v cigaro. Najbolje je, da testo namažemo, posujemo z nadevom, zvijemo, preložimo na pekač in potem delo odložimo, če je nujno.

Ko je testo namazano s kislo smetano, ga po okusu posujemo z origanom (lahko pa poskusimo tudi kakšno drugo najljubše zelišče) in z naribanim sirom, pri čemer lahko eksperimentiramo za še večje kulinarične užitke. Sir enakomerno posujemo po celotni površini, potem pa testo začnemo zvijati v palčko oziroma cigaro. Cigare potem razrežemo na poljubno dolge palčke.

Zvite sirove palčke oziroma cigare zlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, kjer jih s kuhinjskim čopičem premažemo s stepenim jajcem. Po želji jih lahko posujemo s sirom ali parmezanom – jaz jih nisem in so mi bile take všeč. Prav tako so mi bile bolj všeč te, ki sem jih premazala z jajcem, kot tiste, ki jih nisem, zato priporočam, da jih, saj je sicer testo nekam suho.

Palčke spečemo v pečici, ogreti na 160 °C in jih pečemo dobrih 10 minut, potem pa preverimo, ali so lepo zlatorjavo zapečene. Pustimo jih na pekaču, da se rahlo ohladijo, nato jih preložimo na krožnik, da se ohladijo do konca. Shranimo jih lahko v kovinski škatli za piškote: če jo bomo zaprli, se bodo cigare zmehčale, kar je nekaterim všeč, če želite zadovoljiti okus drugih gostov, pa pustite pokrov odprt, da ohranite hrustljavost. So pa okusne tako hladne kot še tople, mehke ali hrustljave. 😉

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 3.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor