Listnato testo s semeni
Listnato testo s semeni je izjemno enostavno in hitro pripravljen slan in hrustljav prigrizek, ki tekne vsem generacijam.
Tokrat sem listnato testo pripravila z mešanimi semeni (lanena, sezamova bučna in sončnična semena), lahko pa uporabite samo eno vrsto semen ali pa celo sir. Kaj boste izbrali je na vas, v vsakem primeru pa je to super slan in hrustljav prigrizek, ki je na zabavah, piknikih in še kje, praktično nepogrešljiv. Pa še izdatno je, saj dobimo veliko majhnih, za grižljaj velikih kosov iz zgolj ene rolice listnatega testa.
Pripomočki za listnato testo s semeni
- nožek za testo
- pekač v velikosti pečice
- čopič za mazanje
Sestavine za listnato testo s semeni
- 2 x 275 g svežega listnatega testa
- 1 celo jajce (S)
- cca. 60 – 70 g mešanih semen (oz po okusu)
- sol po okusu
Priprava listnatega testa s semeni
Pečico vklopimo na 170 °C (ventilacija).
Sveže listnato testo razgrnemo in skupaj s papirjem za peko, v katerega je zavito, položimo na pekač. V primeru, da je testo predolgo za na pekač, ga odrežemo tako, da ustreza (manjši del potem spečemo posebej – skupaj z drugim manjšim delom od druge rolice listnatega testa). Pripravimo si še jajce, ki ga dobro razžvrkljamo, sol in poljubna semena. Z jajcem premažemo listnato testo na pekaču.
Čez posujemo semena in sol po okusu; če boste namesto semen čez posuli nariban sir, previdno s soljo, saj je slan že sir, pa tudi sicer s soljo ne gre pretiravati. Sama posujem na eno rolico cca. 2 majhna ščepca.
Nato pa z nožkom za testo listnato testo s semeni narežemo na manjše koščke poljubnih oblik, ki pa naj bodo v velikosti grižljaja. Pri tem pazimo, da testo res dobro prerežemo.
Pečemo v že ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija), cca. 15 minut, toliko, da se listnato testo s semeni lepo zlato rjavo zapeče, odvisno od moči vaše pečice. Medtem ponovimo postopek z drugo rolico listnatega testa.
Ko je listnato testo s semeni pečeno, ga pustimo, da se ohladi, nato pa ga vzamemo s pekača. Če bi se med peko kakšni koščki še vedno držali med seboj, jih, pečene enostavno ‘nalomimo’ po zarezah.
Če listnatega testa s semeni ne bomo ponudili takoj, ga shranimo v posodi, ki dobro tesni, da ohrani svojo hrustljavost.
Ljubitelji slanih prigrizkov poskusite tudi:
- skutin zavitek sporom,
- slane mafine s šparglji, slanino in sirom,
- blazinice polnjene s skuto, pršutom in mocarelo.
Naj hrusta!