Hrustljave palčke s sirom in sezamom
Bi nekaj grizljali? Ste za domače palčke iz listnatega testa? S sirom in posute s sezamom. Mislite, da je priprava zapletena? Niti najmanj! Ravno prav hrustljave in odličnega okusa. In ko jih boste enkrat naredili, dvomim, da boste še kdaj posegli po kupljenih, saj so domače palčke s sirom in sezamom mnogo bolj okusne …
Pripomočki za pripravo palčk s sirom in sezamom:
- delovna površina, na kateri lahko tudi režemo
- nož
- valjar
- dve manjši posodici
- čopič za mazanje
- pekač (2x)
- ribežen
- jedilna žlica
- vilica
Sestavine za palčke s sirom in sezamom:
- 275 g že razvaljanega, svežega listnatega testa
- 80 g drobno naribanega sira (sama uporabim tistega, ki ga imam v hladilniku. Važno je le, da se topi.)
- malo soli
- sezam za posip (cca. 1 jedilna žlica)
- 1 večje jajce (ali dve manjši)
- moka za posip delovne površine (za lažje valjanje testa)
Postopek priprave palčk s sirom in sezamom:
Najprej vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija. Nato si pripravite sestavine. Sir na drobno naribajte. Jajce pa ločite na beljak in rumenjak. Rumenjak razžvrkljajte z vilico. Pripravite si tudi sol in sezamova semena (približno 1 jedilno žlico sezama in 1/2 žlice soli boste potrebovali).
Nato pripravite delovno površino, pripravite si tudi pekača – jaz uporabim, velikega, nizkega, ki pride zraven s pečico. Glede na količino boste potrebovali dva pekača ali pa palčke specite v dveh rundah. Pripravite še ostale pripomočke (čopič za mazanje, valjar, nož). Pripravljeno.
Delovno površino rahlo pomokajte in nanjo denite listnato testo. Sama kupim svežega, že razvaljanega, zato ga le malo povaljam na vsako stran. V kolikor boste kupili zamrznjenega, ga najprej odtajajte in nato razvaljajte v obliko kvadrata ali pravokotnika. Čim bolj enakomerno.
Testo nato prerežite na polovico. Polovici naj bosta čim bolj enaki.
Obe polovici namažite z beljakom.
Nato po eni polovici listnatega testa potresite nariban sir (tokrat sem uporabila ementalca).
Čez polovico, ki ste jo posuli s sirom, položite drugo polovico testa.
Z valjarjem dobro stisnite obe polovici skupaj z vseh strani.
Testo narežite na trakove. Naj bodo široki cca 0,5 centimetra. Dolžino oblikujte poljubno.
Trakove naložite na pekač. Med njimi pustite nekaj prostora, saj bodo med peko palčke narasle. Trakove palčk namažite z rumenjakom. Posujte s soljo (ne pretiravajte, saj je že sir slan) in posujte s semeni. V kolikor ne želite, semena lahko izpustite ali pa sezamova semena zamenjate z npr. makom (celim).
Pecite 15-20 minut na 180 stopinjah Celzija.
Ko lepo zarumenijo, so pečene. Vzemite jih iz pečice in jih pustite na pekaču, da se ohladijo.
Ko se ohladijo, jih postrezite same, ali pa naredite pravi prigrizek in zraven postrezite še koščke sira, olive in kakšno rezino pršuta.
Pa prijetno grizljanje!