Hrustljave palčke s sirom in sezamom
Print Friendly, PDF & Email

Bi nekaj grizljali? Ste za domače palčke iz listnatega testa? S sirom in posute s sezamom. Mislite, da je priprava zapletena? Niti najmanj! Ravno prav hrustljave in odličnega okusa. In ko jih boste enkrat naredili, dvomim, da boste še kdaj posegli po kupljenih, saj so domače palčke s sirom in sezamom mnogo bolj okusne …

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Pripomočki za pripravo palčk s sirom in sezamom:

  • delovna površina, na kateri lahko tudi režemo
  • nož
  • valjar
  • dve manjši posodici
  • čopič za mazanje
  • pekač (2x)
  • ribežen
  • jedilna žlica
  • vilica

Sestavine za palčke s sirom in sezamom:

  • 275 g že razvaljanega, svežega listnatega testa
  • 80 g drobno naribanega sira (sama uporabim tistega, ki ga imam v hladilniku. Važno je le, da se topi.)
  • malo soli
  • sezam za posip (cca. 1 jedilna žlica)
  • 1 večje jajce (ali dve manjši)
  • moka za posip delovne površine (za lažje valjanje testa)

Postopek priprave palčk s sirom in sezamom:

Najprej vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija. Nato si pripravite sestavine. Sir na drobno naribajte. Jajce pa ločite na beljak in rumenjak. Rumenjak razžvrkljajte z vilico. Pripravite si tudi sol in sezamova semena (približno 1 jedilno žlico sezama in 1/2 žlice soli boste potrebovali).

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Nato pripravite delovno površino, pripravite si tudi pekača – jaz uporabim, velikega, nizkega, ki pride zraven s pečico. Glede na količino boste potrebovali dva pekača ali pa palčke specite v dveh rundah. Pripravite še ostale pripomočke (čopič za mazanje, valjar, nož). Pripravljeno.

Delovno površino rahlo pomokajte in nanjo denite listnato testo. Sama kupim svežega, že razvaljanega, zato ga le malo povaljam na vsako stran. V kolikor boste kupili zamrznjenega, ga najprej odtajajte in nato razvaljajte v obliko kvadrata ali pravokotnika. Čim bolj enakomerno.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Testo nato prerežite na polovico. Polovici naj bosta čim bolj enaki.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Obe polovici namažite z beljakom.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Nato po eni polovici listnatega testa potresite nariban sir (tokrat sem uporabila ementalca).

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Čez polovico, ki ste jo posuli s sirom, položite drugo polovico testa.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Z valjarjem dobro stisnite obe polovici skupaj z vseh strani.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Testo narežite na trakove. Naj bodo široki cca 0,5 centimetra. Dolžino oblikujte poljubno.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Trakove naložite na pekač. Med njimi pustite nekaj prostora, saj bodo med peko palčke narasle. Trakove palčk namažite z rumenjakom. Posujte s soljo (ne pretiravajte, saj je že sir slan) in posujte s semeni. V kolikor ne želite, semena lahko izpustite ali pa sezamova semena zamenjate z npr. makom (celim).

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Pecite 15-20 minut na 180 stopinjah Celzija.

Ko lepo zarumenijo, so pečene. Vzemite jih iz pečice in jih pustite na pekaču, da se ohladijo.

Hrustljave palčke s sirom in sezamomKo se ohladijo, jih postrezite same, ali pa naredite pravi prigrizek in zraven postrezite še koščke sira, olive in kakšno rezino pršuta.

Hrustljave palčke s sirom in sezamom

Pa prijetno grizljanje!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor