Listnato sonce s camembert sirom
Print Friendly, PDF & Email

Božanski prigrizek, hit naše mize, ki ga lahko imenujemo kar camembert sonce ali listnato sonce s camembert sirom, je zelo enostavno in hitro pripravljena jed iz listnatega testa. Za nadev lahko uporabimo sestavine čisto po svoji domišliji ali zgolj osnovne stvari, ki jih najdemo skoraj v vsakem hladilniku.

Listnato sonce s camembert sirom

Pripomočki za listnato sonce s camembert sirom:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za listnato sonce s camembert sirom:

Za 3 osebe:

  • 2 rolici listnatega testa (2 x 275 g)
  • 1 mini camembert sir
  • 100 g pancete ali katere druge suhe mesnine
  • 50 ml paradižnikove mezge ali pasiranega paradižnika
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • origano
  • 1 žlička olivnega olja

Postopek za listnato sonce:

Na sobno temperaturo si pripravimo sestavine, ki jih bomo uporabili za listnato sonce s camembert sirom: listnato testo, mini camembert sir, panceto, jajce, paradižnikovo mezgo in začimbe.
Namesto camembert sira lahko uporabite tudi kakšen drug podoben sir, ki je v leseni posodici.

Listnato sonce s camembert sirom

Camembert sir odvijemo iz ovoja in ga brez tega položimo nazaj v spodnji del lesene posodice.
Na papir za peko položimo prvo listnato testo in ga obrežemo v obliki kroga. Krog naj bo največji, kar nam dovoljuje testo, oziroma tako velik, kot imamo velik pekač.

Listnato sonce s camembert sirom

Na sredino okroglo izrezanega testa položimo sir in izrežemo testo pod njim ter si ga prihranimo za kasneje (za okraševanje).
Ostalo testo premažemo s paradižnikovo mezgo, ki smo ji dodali sol, poper ter origano.

Listnato sonce s camembert sirom

Sedaj v obliki sončnih žarkov na premazano testo položimo trakove pancete ali katere druge suhe mesnine po vašem okusu.

Listnato sonce s camembert sirom

Na koncu pokrijemo vse z drugo plastjo listnatega testa, ki ga prav tako oblikujemo v krog in na sredini naredimo izrez za camembert sir. Sedaj z ostrim nožem, med trakovi pancete, zarežemo testo do 2 centimetra pred posodico s sirom (tako, da se testo ob siru še drži skupaj).

Listnato sonce s camembert sirom

Vsakega od teh trakov sedaj parkrat zavrtimo, da dobimo spiralne palčke, ki jih tik pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Prav tako pred peko, z ostro konico noža, v skorjo na vrhnji strani camembert sira večkrat diagonalno zarežemo, da dobimo majhne kvadratke ter površino premažemo z malo olivnega olja.

Listnato sonce s camembert sirom

Iz ostankov listnatega testa lahko z modelčki za izrez piškotov, izrežemo razne oblike in okrasimo posodico s camembert sirom. Nato vso testo premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Listnato sonce s camembert sirom

V naprej ogreti klasični pečici na 190 °C, pečemo listnato sonce s camembert sirom približno 14 minut, oz. do lepo zlato – rjavo zapečene barve.

Listnato sonce s camembert sirom

Ta jed bo sigurno hit naše mize! Zato jo postrežemo takoj, še vročo. Vendar vseeno pazimo, da se ne opečemo pri pomakanju v sir.

Listnato sonce s camembert sirom

Dober tek želim! 😊

Dodaj odgovor