Listnato sonce s camembert sirom
Božanski prigrizek, hit naše mize, ki ga lahko imenujemo kar camembert sonce ali listnato sonce s camembert sirom, je zelo enostavno in hitro pripravljena jed iz listnatega testa. Za nadev lahko uporabimo sestavine čisto po svoji domišljiji ali zgolj osnovne stvari, ki jih najdemo skoraj v vsakem hladilniku.
Pripomočki za listnato sonce s camembert sirom:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za listnato sonce s camembert sirom:
Za 3 osebe:
- 2 rolici listnatega testa (2 x 275 g)
- 1 mini camembert sir
- 100 g pancete ali katere druge suhe mesnine
- 50 ml paradižnikove mezge ali pasiranega paradižnika
- 1 jajce
- sol
- poper
- origano
- 1 žlička olivnega olja
Postopek za listnato sonce:
Na sobno temperaturo si pripravimo sestavine, ki jih bomo uporabili za listnato sonce s camembert sirom: listnato testo, mini camembert sir, panceto, jajce, paradižnikovo mezgo in začimbe.
Namesto camembert sira lahko uporabite tudi kakšen drug podoben sir, ki je v leseni posodici.
Camembert sir odvijemo iz ovoja in ga brez tega položimo nazaj v spodnji del lesene posodice.
Na papir za peko položimo prvo listnato testo in ga obrežemo v obliki kroga. Krog naj bo največji, kar nam dovoljuje testo, oziroma tako velik, kot imamo velik pekač.
Na sredino okroglo izrezanega testa položimo sir in izrežemo testo pod njim ter si ga prihranimo za kasneje (za okraševanje).
Ostalo testo premažemo s paradižnikovo mezgo, ki smo ji dodali sol, poper ter origano.
Sedaj v obliki sončnih žarkov na premazano testo položimo trakove pancete ali katere druge suhe mesnine po vašem okusu.
Na koncu pokrijemo vse z drugo plastjo listnatega testa, ki ga prav tako oblikujemo v krog in na sredini naredimo izrez za camembert sir. Sedaj z ostrim nožem, med trakovi pancete, zarežemo testo do 2 centimetra pred posodico s sirom (tako, da se testo ob siru še drži skupaj).
Vsakega od teh trakov sedaj parkrat zavrtimo, da dobimo spiralne palčke, ki jih tik pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Prav tako pred peko, z ostro konico noža, v skorjo na vrhnji strani camembert sira večkrat diagonalno zarežemo, da dobimo majhne kvadratke ter površino premažemo z malo olivnega olja.
Iz ostankov listnatega testa lahko z modelčki za izrez piškotov, izrežemo razne oblike in okrasimo posodico s camembert sirom. Nato vso testo premažemo z razžvrkljanim jajcem.
V naprej ogreti klasični pečici na 190 °C, pečemo listnato sonce s camembert sirom približno 14 minut, oz. do lepo zlato – rjavo zapečene barve.
Ta jed bo sigurno hit naše mize! Zato jo postrežemo takoj, še vročo. Vendar vseeno pazimo, da se ne opečemo pri pomakanju v sir.
Dober tek želim! 😊