Slasten sirov fondue
Print Friendly, PDF & Email

Sirov fondue je slastna in počasna jed za posebne priložnosti, ki bo prepričala brbončice mesojedcev in tistih, ki mesa ne jedo. Mamljiva, dišeča lava sira kar vabi, da vanjo pomočimo košček kruha in ga čimprej nesemo v usta – ter uživamo v tem popolnem okusu. Primerna je za posebne dogodke, ko bi naše goste radi malo presenetili. Je kot nalašč za božično ali novoletno večerjo, za katero lahko pripravite tudi mesni fondue.

sirov fondue (9)

Pripomočki za sirov fondue:

  • set posod za sirov fondue
  • nož
  • deska
  • ribežen
  • kozarec
  • žlica
  • košarica ali krožnik za kruh
  • krožnik za druga živila, ki jih bomo pomakali v sir (npr. različna zelenjava)
  • gorilni gel
  • vžigalnik

Sestavine za sirov fondue:

Za 3-4 osebe

  • 300 g ementalerja
  • 300 g grojerja
  • 2 dl belega vina
  • 1 strok česna
  • ščep muškatnega oreščka
  • 0,3 dl češnjevega likerja
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
  • kruh (npr. francoska štruca)

Postopek za sirov fondue:

Z ribežnom naribamo obe vrsti sira.

Posodi iz seta za sirov fondue postavimo eno vrh druge – v spodnjo nalijemo malo vode – in ju postavimo na štedilnik. Voda bo zavrela in ustvarila paro, ki bo segrela zgornjo posodo. Olupimo strok česna in z njim podrgnemo po notranjosti zgornje posode.

sirov fondue (1)

Vanjo damo nariban sir.

sirov fondue (2)

Ko se sir začne topiti, z žlico občasno premešamo.

sirov fondue (4)

Ko je sir že skoraj stopljen, dolijemo belo vino.

sirov fondue (5)

V kozarec nalijemo češnjev liker in mu dodamo jedilni škrob. Premešamo, da dobimo enotno mešanico, in jo vlijemo v posodo s sirom.

sirov fondue (6)

Mešamo, dokler se ves sir ne stopi in masa postane enotne barve. Dodamo še ščep muškatnega oreščka. Tako, sirov fondue je pripravljen za postrežbo. Na mizo postavimo podstavek za fondue in nanj položimo posodo s sirovo maso (pod njo pa naj bo še vedno posoda z vodo!). V gorilnik natočimo gorilni gel in ga prižgemo z vžigalnikom. Plamen lahko nastavljamo na bolj ali manj močan tako, da premikamo pokrovček z luknjicami. Na koncu s pokrovčkom pokrijemo gorilnik, da ogenj ugasne.

Kruh narežemo na za grižljaj velike koščke in jih razporedimo v košarico ali na lep servirni krožnik. Če je kruh zelo mehek oziroma svež, to storimo nekaj ur, preden bomo sirov fondue ponudili, da se kruh rahlo posuši.

Gostom razdelimo posebne vilice, ki so že vključene v set za sirov fondue, da bodo nanje lahko nabodli koščke kruha in jih pomakali v slastno lepljivo sirovo maso. Po želji lahko postrežemo tudi razno svežo ali al dente kuhano zelenjavo (paprika, cvetača, brokoli …).

sirov fondue (10)

Uživajte v tej okusni harmoniji sira in vina, dober tek!

Ideja
Founde pa le lahko tudi zanimiva sladica – pripravite čokoladni fonude in uživajte v čokoladi …
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor