Mafini z jurčki in drobnjakom
Print Friendly, PDF & Email

Mafini z jurčki in drobnjakom so slana poslastica s čudovitim okusom in vonjem po jurčkih, ki so najbolj poznani in priljubljeni v slovenskem okolju.

Mafini so dobili svoje ime iz angleškega prevoda in opisujejo kolač, ki ga lahko hitro in enostavno pripravimo kot slaščico ali prigrizek. Zaradi svoje majhne velikosti in oblike, ki nas spominja na kolač in načina priprave, so mafini zelo priljubljeni na piknikih ali pogostitvi.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Pripomočki za pripravo mafinov z jurčki in drobnjakom

  • model za mafine

Sestavine za mafine z jurčki in drobnjakom

Za dvanajst mafinov:

  • 4 žlice posušenih jurčkov v prahu
  • 2 žlici na drobno narezanega drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 120 g masla
  • 50 ml olja
  • 1 jajce
  • 100 ml mleka
  • 200 g bele moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • sol po okusu
  • voda po potrebi

Priprava mafinov z jurčki in drobnjakom

Najprej suhe jurčke zmeljemo v kavnem mlinčku ali pa jih zdrobimo v sekljalniku, drobnjak pa narežemo na drobno in pripravimo ostale sestavine.

Mafini z jurčki in drobnjakom

V skledo damo moko, zmlete jurčke, sol in na drobno narezan drobnjak, vse skupaj premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo v moki.

Mafini z jurčki in drobnjakom

V drugo skledo natočimo mleko, vanj vbijemo jajce in dodamo še pecilni prašek, premešamo.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Takoj zlijemo k moki z dodatki, dobro premešamo, da dobimo gosto tekočo maso; če je masa pregosta in se ne razliva, dodamo malo vode.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Če imamo papirnate modelčke za mafine jih enostavno naložimo v model za peko mafinov, drugače pa model premažemo z oljem, modele za mafine napolnimo do 3/4 , saj mafini med pečenjem še narastejo.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Navadno pečico segrejemo na 180 °C in pečemo 20 do 30 minut, da dobijo lepo zapečeno barvo, ponudimo jih lahko tople ali hladne, kot dodatek pri kosilu ali večerji, priležejo pa se tudi ob soku, kavi ali čaju.

Mafini z jurčki in drobnjakom

Mafini so lahko tudi slani in ni nujno, da so sladki. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo domačih sokov, napitkov in čajev:

  1. Ingverjev napitek.
  2. Limonada z ingverjem.
  3. Gosti sok iz jabolk in breskev.
  4. Ribezov sok iz sokovnika.
  5. Grozdni sok iz sokovnika na paro.
  6. Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
  7. Bezgovo cvetje za čaj.
  8. Odličen bezgov sirup.
  9. Bezgov terjak.
  10. Lučka čaj.
  11. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
  12. Kuhano belo vino.
  13. Hugo, osvežilna pijača za odrasle.
  14. Bambus – pijača za odrasle.
  15. Miš – maš.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor