Mehke bavarske preste
Print Friendly, PDF & Email

Bavarske preste so preste, ki izvirajo iz Nemčije in se od naših (Slovenskih) prest zelo razlikujejo. Naše preste so zelo trde in posute samo s soljo. Bavarske preste pa izdelujejo drugače, saj je testo mehkejše, pred peko jih tudi pokuhajo v vodi, v kateri je soda bikarbona. V Nemčiji bavarske preste lahko kupite na vsakem koraku, posute so z različnimi posipi. Največ jih pa seveda prodajo okoli Oktoberfesta, saj se odlično podajo k pivu.

Testo za preste je dokaj enostavno za pripravo, tudi sestavin ne potrebujemo veliko, med drugim samo pirino moko, kvas, malo olja, sol, vodo ter vodo s sodo bikarbono, v kateri jih boste pred peko malo pokuhali. Za partnerja sem preste pokuhala v vodi, ki sem ji poleg sode bikarbone dodala še pivo.
Preste lahko posujete s čimer želite, meni je pri tem pomagal moj sin, ki se je zelo navdušil s potresanjem semen. Nekatere preste so zato malo več posute, ampak nas to ni motilo. Midva sva jih posula s soljo, makom, bučnimi semeni in sezamom.

Okus je res nekaj posebnega, zato vam predlagam, da jih naredite.  Zraven prest lahko ponudite tudi kozarec dobrega piva – seveda tistim, ki ga lahko pijejo. 🙂

Pripomočki za bavarske preste:

  • posoda za mešanje
  • kozarec za vzhajanje kvasa
  • posode za semena
  • posoda za kuhanje prest
  • penovka
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • žlica in žlička
  • podloga za valjanje testa
  • valjar in nož za testo
  • lonček za gretje vode
  • pekač s peki papirjem
  • ventilacijska pečica
  • lahko tudi ročni mešalnik z nastavkom za testo

Sestavine za bavarske preste:

Za cca. 8 prest  velikosti 12×7 cm:

  • 200 g pirine moke (- 2+ 3 pesti moke za valjanje testa)
  • 1 žlička kvasa
  • 120 ml tople vode
  • 1 žlička sladkorja (jaz sem dala brezov sladkor)
  • 3 žlice olja
  • pol žličke soli

In še:

  • nekaj olja za mazanje posode v kateri bo vzhajalo testa

In še za kuhanje prest:

  • cca. 1, 5 l vode
  • 5 žličk sode bikarbone
  • in po želji cca. 2 – 3  dl piva

Ter še za posip (po želji in izbiri):

  • semena po želji: bučna semena, mak, sezam …
  • grobo mleta sol

Kako naredim mehke bavarske preste

Na štedilniku pogrejem vodo, ki mora biti mlačna, a ne prevroča, da bo kvas lahko vzhajal. V kozarec dam žličko kvasa, ki ga prelijem s toplo vodo. Dodam še žličko sladkorja in vse skupaj zmešam z žličko in pustim, da vzhaja 10 -15 minut.

mehke bavarske preste

V posodo odtehtam moko, sol in olivno olje. Ko mine cca. 10 minut in je kvasni pripravek vzhajal, sestavine v posodi prelijem z vzhajanim kvasom.

mehke bavarske preste

Vse skupaj zmešam z žlico, lahko uporabite tudi ročni mešalnik z nastavkom za testo. Če imate občutek, da je testo preveč mokro, lahko doate še malo moke. Testo pregnetem še z rokami in ga položim v posodo, ki sem jo prej malo namazala z oljem. Posodo s testom dam nekam na toplo vzhajat za vsaj pol ure (jaz dam kar v predhodno ogreto pečico na 50 °C, ki je med vzhajanjem ugasnjena).

Ko je testo vzhajalo, ga pretresem na delovno površino in ga še enkrat malo pregnetem.  Sedaj oblikujem preste. Preste se lahko oblikujejo na dva načina.

  1. Testo razvaljam na velikost 20 x 25 cm in ga narežem na trakove in potem vsak trak z dlanmi povaljam v dolg, tanek svaljek, iz katerega oblikujem preste (na fotografiji spodaj).
  2. Testo razvaljam na dolg in debel svaljek, katerega narežem na manjše koščke, ki jih potem z rokami, med dlanmi razvaljam in oblikujem preste.

Meni osebno je ljubši prvi način, zato vam v nadaljevanju predstavljam slednjega.

mehke bavarske preste

Presto oblikujem tako, da testo razvaljam v cca. 40  cm dolg tanek svaljek. Lahko naredite tudi daljši svaljek in bodo preste večje. Svaljki naj bodo na koncu malo tanjši kot po sredini.
Oba konca svaljka dvakrat prekrižam in ju dam na sredino preste. S prsti jih skupaj pritisnem (kot na sliki).

Preste lahko naredite različno velike in tudi različno debele. Moje preste so bile velike cca. 12 x 7 cm- ravno toliko, da so šle na penovko.

mehke bavarske preste

Pripravim si pekač s peki papirjem, na katerega polagam oblikovana bavarske preste.

Nato v posodo nalijem vodo in ji dodam sodo bikarbono ter jo postavim na štedilnik in počakam, da voda zavre. Na penovko previdno položim vsako posamezno presto in jo za 30 sekund položim v vrelo vodo. Presta bo sicer priplavala na vrh vode, a jih s penovko potisnem pod vodo. Po 30 sekundah presto previdno, s pomočjo penovke (pustim, da voda odteče) položim nazaj na pekač s peki papirjem. Ko so vse preste pokuhane, sledi še posebej zabavni del za otroke – to je potresanje prest s semeni.

Nasvet avtorice
Tisti, ki pa želite, da bodo preste še malo bolj posebne pa lahko v vodo k sodi bikarboni dodate 2 dl piva. Seveda, če veste, da prest ne bodo jedli otroci.

mehke bavarske preste

V različne posode sem nasula mak, sezam in bučna semena ter grobo mleto sol.  Ko sem prvič delala preste sem jih tudi malo premazala z oljem da so se semena lažje prijela. Vi lahko to tudi izpustite, saj so preste vlažne tudi od vode. Preste poljubno posujemo.

mehke bavarske preste

Preste se pečejo v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 200 °C , 10 – 12 minut.

Poizkusite bavarske preste, saj so res nekaj posebnega.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor