Jabolčni ocvirkov zvitek
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni ocvirkov zvitek so pripravljale naše babice na podeželju, kjer so imele na razpolago samo moko, jabolka in ocvirke iz katerih so pripravile zanimiv in okusen zvitek, s katerim so obogatile nedeljska in praznična kosila.

Okus tega zvitka je zanimiv, saj mešanica jabolk in ocvirkov daje zvitku sladko, kiselkasto, slani okus, ki ga v kulinariki zelo težko opredelimo in lahko rečemo, da smo se z njim posladkali tudi, če ga nismo potresli s sladkorjem.

Pripomočki za pripravo, jabolčni ocvirkov zvitek:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjsko strgalo
  • kozica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • kuhalnica
  • kuhinjski valjar
  • prt
  • pekač
  • silikonski čopič
  • štedilnik
  • pečica
  • krožnik

Sestavine za pripravo, jabolčni ocvirkov zvitek:

Za nadev:

  • 80 g ocvirkov
  • 30 g masti
  • 50 g kruhovih drobtin
  • 1000 g naribanih jabolk
  • 1 žlička mletega cimeta

Za vlečeno testo:

  • 300 g mehke bele moke
  • 1 žlica olja
  • 1 jajce
  • sol
  • 150 ml mlačne vode

Priprava jabolčno ocvirkovega zvitka

Jabolka operemo, jih olupimo in naribamo na kuhinjskem strgalniku.

V kozici segrejemo ocvirke, jim dodamo kruhove drobtine in premešamo.

Sedaj pripravimo testo. V kolikor želite, lahko uporabite tudi kupljeno vlečeno testo.

V posodo odmerimo moko, dodamo sol, naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in dolijemo vodo. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo. Preložimo testo na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in testo dobro pregnetemo, da testo postane gladko in svetlo. Gnetemo od 15 – 20 minut. Testo razdelimo na tri hlebčke in premažemo z oljem in pustimo počivati.

Za podrobnejša navodila priprave vlečenega testa kliknite na povezavo: vlečeno testo iz črne moke.

Hlebček, ki je počival položimo na pomokano silikonsko podlogo z obratno stranjo, kakor je počival, ter ga razvaljamo v vse strani kolikor se najbolj da, potem pripravimo prt, ki smo ga potresli z moko testo dvignemo in ga s hrbtno stranjo rok pričnemo raztegovati najprej iz sredine proti robu, da postane testo čim tanjše, na koncu razvlečemo še rob testa, lahko pa rob tudi odrežemo. Če se nam po nesreči testo pretrga ni nič hudega, to luknjo damo na tisto stran, ki bo zavita v sredino. Enako storimo z drugima dvema hlebčkoma testa.

Razvlečeno vlečeno testo najprej potresemo z ocvirki, ki smo jim dodali drobtine, nato dodamo še naribana jabolka in jih potresemo z mletim cimetom, to naredimo po 2/3 testa, zgornjo tretjino pustimo. Nato zvitek zavijemo. Zavijamo od spodaj navzgor, proti praznemu delu testa.

Pekač s pomočjo silikonskega čopiča premažemo z mastjo, ki smo jo stopili in vanj položimo pripravljene zvitke, ki jih prav tako premažemo z mastjo.

Pekač damo v pečico, segreto na 200 °C (ventilacija) in pečemo 45 minut. Zvitek ponudimo še topel, toda tudi ohlajen ne izgubi svojega bogatega okusa.

Tudi v testo zaviti ocvirki, prepojeni s sokom jabolk, nam lahko polepšajo dan. Lučka Glaser

Pa še nekaj sorodnih receptov:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor