Kruh s česnom, sirom in šunko – zvezda omizja
Print Friendly, PDF & Email

Dobite obiske, pa ne veste, kaj pripraviti in ponuditi tokrat? So vam sporočili, da so že na poti? Se vam ne ljubi porabiti veliko časa in energije za pripravo jedi, ki bi jo z veseljem postavili na mizo pred svoje goste, a si vseeno želite očarati povabljene? Mi je povsem poznano! Predlagam vam, da pripravite kruh s česnom, sirom in šunko, ki bo prava zvezda večera! Priprava je res enostavna, lahko ga nadevate tudi vnaprej, vsi pa bodo navdušeno pogledali, kaj ste prinesli na mizo. Še bolj bodo očarani, ko bodo odtrgali prvi košček. 😉

Pripomočki za kruh s česnom, sirom in šunko:

 • deska in nož
 • pekač (velikost ni pomembna, važno je le, da boste kruh lahko spravili vanj)
 • kozica
 • stirač za česen
 • žlica

Sestavine za kruh s česnom, sirom in šunko:

 • 1 hleb ali štruca kruha (lahko je navadni bel, polbel, črn, s semeni, ajdov … – jaz sem uporabila polbeli hleb)
 • 200 g sira (jaz sem uporabila ementaler, lahko uporabite katerikoli sir, tudi mocarelo ali sire s plemenito plesnijo)
 • 100 g šunke (lahko jo celo izpustite ali pa jo uporabite več, če ste ljubitelji mesnin, dodate pa lahko še katero po želji)
 • 2 žlici masla
 • 1 strok česna
 • šopek peteršilja ali pa namesto masla, česna in peteršilja uporabimo 2 žlici domačega zeliščnega masla

Postopek za kruh s česnom, sirom in šunko:

Hleb (oziroma štruco) narežemo kot vidite na sliki. To dosežemo tako, da z nožem zarežemo, kot bi želeli odrezati prvo rezino kruha – a pozor – ne smemo prerezati do konca – kruh se mora še vedno držati skupaj! Nato prerežemo približno 2 cm vzporedno s prvim rezom in nadaljujemo postopek, dokler ne naredimo zarez čez ves hleb. Potem naredimo še reze, ki so na prve pravokotni, da bodo nastali kvadratki.  Torej najprej režemo vzdolžno, potem pa še prečno. Slednje rezanje bo malo zahtevnejše, saj se kruh ne drži več tako dobro skupaj.

Kruh s cesnom, sirom in sunko - zvezda omizja (1)Sir narežemo na rezine, prav tako šunko. Oboje moramo zatlačiti med kvadratke kruha: rahlo razmaknemo posamezne kvadratke, da dobimo toliko prostora, da vanj lahko vstavimo rezino sira in šunke. To naredimo po vsem hlebu, da zapolnimo vse prostorčke.

Kruh s cesnom, sirom in sunko - zvezda omizja (4)

Zdaj bomo dodali še piko na i, ki bo kruhu s česnom, sirom in šunko pričarala res mamljiv okus. V kozici stopimo domače zeliščno maslo, če ga nimamo, pa uporabimo navadno maslo. Ko se začne topiti, znižamo temperaturo. Strok česna olupimo in ga stremo v kozico z maslom. Peteršilj sesekljamo in ga prav tako primešamo.

Kruh s cesnom, sirom in sunko - zvezda omizja (5)

Malo popražimo, da česen zadiši, nato pa z žlico stopljeno maslo nanesemo med prostorčke v kruhu, napolnjene s šunko in sirom. Nič hudega, če naši nanosi ne bodo enakomerni.

Kruh s cesnom, sirom in sunko - zvezda omizja (6)

Kruh prestavimo na pekač in ga položimo v pečico. Pečemo ga približno 20 minut na 160 °C, da se kruh hrustljavo zapeče, sir pa stopi. Pečen kruh s česnom, sirom in šunko takoj damo na servirni krožnik in ga postavimo na sredino mize, za katero sedijo naši lačni gostje. Kruha se lahko lotijo kar s prsti, a ker je sredica precej vroča in lepljiva, predlagam, da postrežete tudi krožnike in jedilni pribor.

Dober tek! 😉

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor