Sirovi polžki s česnom
Print Friendly, PDF & Email

Že med samo peko se bo iz pečice vil takšen vonj, da boste komaj dočakali, da bodo pečeni. Sirovi polžki s česnom so okusen in krasen prigrizek ali pa kar samostojen obrok skupaj  s solato (npr. za večerjo). Kvašeno testo, polnjeno s sirom, premazano z mešanico olivnega olja, česna in peteršilja, čez vse skupaj pa še malo parmezana … ufff … nebesa! 🙂

sirovi polžki s česnom

Pripomočki za pripravo sirovih polžkov s česnom

  • 3 skodelice
  • ribežen
  • deska in nož za rezanje
  • pekač (tisti, ki pride s pečico) in papir za peko
  • električna pečica
  • čopič za mazanje
  • jedilna žlica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za pripravo sirovih polžkov s česnom

Za 2 osebi:

  • 400 g zavitek svežega kvašenega testa za pico (lahko pripravite tudi domače testo za pico)
  • 120 g sira (sama sem uporabila ementalca)
  • 1-2 stroka česna
  • 2-3 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 manjši šopek sesekljanega svežega peteršilja ali 1/2 jedilne žlice posušenega
  • 2 jedilni žlici parmezana

Postopek priprave sirovih polžkov s česnom

Najprej olupimo in zelo na drobno nasekljamo česen. Česen damo v skledico, mu dodamo olivno olje in peteršilj in dobro premešamo. Pustimo, da se sestavine med seboj povežejo.

sirovi-polzki-s-cesnom (3)

Sir na drobno naribamo v drugo skledico. V tretjo skledico pa si pripravimo nariban parmezan. Pripravimo si tudi delovno površino (jaz sem jo pogrnila z bombažnim prtom), nož s katerim bomo rezali testo, čopič za mazanje in seveda vse tri skledice – eno s sirom, drugo s parmezanom in tretjo s česnom in peteršiljem v olivnem olju in kvašeno testo za pico. Priklopimo tudi pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Pekač obložimo s papirjem za peko.

sirovi-polzki-s-cesnom (6)

Testo odvijemo in ga razgrnemo. Z nožem ga narežemo na cca. 6 trakov, ki naj bodo široki 4-5 centimetrov.

sirovi-polzki-s-cesnom (7)

Sedaj pa pričnemo z izdelavo sirovih polžkov. To storimo tako, da vzamemo en trak testa, in si ga pripravimo na delovno površino. Z rokami ga še malo raztegnemo (nežno), da ga malenkost razširimo.

Nato pa ga po sredini, čez celotno dolžino napolnimo z naribanim sirom.

sirovi-polzki-s-cesnom

Sedaj stisnemo skupaj testo, tako, da nam sir ne bo uhajal ven in tako dobimo dolgo ”kačo”.

sirovi-polzki-s-cesnom (5)

Oblikujemo polžka. Pri tem pazimo, da je del, kjer je testo stisnjeno skupaj, spodaj. Postopek ponovimo pri vseh preostalih trakovih in polžke s sirom polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

sirovi-polzki-s-cesnom-1
Vse polžke s pomočjo čopiča za mazanje premažemo z olivnim oljem, v katerem sta česen in peteršilj. Čez pa posujemo še parmezan.

sirovi-polzki-s-cesnom-11

Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 20-25 minut (toliko, da so sirovi polžki s česnom lepo zapečeni).

sirovi-polzki-s-cesnom (21)
Postrežemo še tople.

Seveda pa bodo teknili tudi ohlajeni ali pa naslednji dan.

sirovi polžki s česnom

Naj vam teknejo!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

One thought on “Sirovi polžki s česnom

Dodaj odgovor