Sirovi polžki s česnom
Print Friendly, PDF & Email

Že med samo peko se bo iz pečice vil takšen vonj, da boste komaj dočakali, da bodo pečeni. Sirovi polžki s česnom so okusen in krasen prigrizek ali pa kar samostojen obrok skupaj  s solato (npr. za večerjo). Kvašeno testo, polnjeno s sirom, premazano z mešanico olivnega olja, česna in peteršilja, čez vse skupaj pa še malo parmezana … ufff … nebesa! 🙂

sirovi-polzki-s-cesnom (22)

Pripomočki za pripravo sirovih polžkov s česnom

  • 3 skodelice
  • ribežen
  • deska in nož za rezanje
  • pekač (tisti, ki pride s pečico) in papir za peko
  • električna pečica
  • čopič za mazanje
  • jedilna žlica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za pripravo sirovih polžkov s česnom

Za 2 osebi:

  • 400 g zavitek svežega kvašenega testa za pico (lahko pripravite tudi domače testo za pico)
  • 120 g sira (sama sem uporabila ementalca)
  • 1-2 stroka česna
  • 2-3 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 manjši šopek sesekljanega svežega peteršilja ali 1/2 jedilne žlice posušenega
  • 2 jedilni žlici parmezana

Postopek priprave sirovih polžkov s česnom

Najprej olupimo in zelo na drobno nasekljamo česen. Česen damo v skledico, mu dodamo olivno olje in peteršilj in dobro premešamo. Pustimo, da se sestavine med seboj povežejo.

sirovi-polzki-s-cesnom (3)

Sir na drobno naribamo v drugo skledico. V tretjo skledico pa si pripravimo nariban parmezan. Pripravimo si tudi delovno površino (jaz sem jo pogrnila z bombažnim prtom), nož s katerim bomo rezali testo, čopič za mazanje in seveda vse tri skledice – eno s sirom, drugo s parmezanom in tretjo s česnom in peteršiljem v olivnem olju in kvašeno testo za pico. Priklopimo tudi pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Pekač obložimo s papirjem za peko.

sirovi-polzki-s-cesnom (6)

Testo odvijemo in ga razgrnemo. Z nožem ga narežemo na cca. 6 trakov, ki naj bodo široki 4-5 centimetrov.

sirovi-polzki-s-cesnom (7)

Sedaj pa pričnemo z izdelavo sirovih polžkov. To storimo tako, da vzamemo en trak testa, in si ga pripravimo na delovno površino. Z rokami ga še malo raztegnemo (nežno), da ga malenkost razširimo.

Nato pa ga po sredini, čez celotno dolžino napolnimo z naribanim sirom.

sirovi-polzki-s-cesnom

Sedaj stisnemo skupaj testo, tako, da nam sir ne bo uhajal ven in tako dobimo dolgo ”kačo”.

sirovi-polzki-s-cesnom (5)

Oblikujemo polžka. Pri tem pazimo, da je del, kjer je testo stisnjeno skupaj, spodaj. Postopek ponovimo pri vseh preostalih trakovih in polžke s sirom polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

sirovi-polzki-s-cesnom-1
Vse polžke s pomočjo čopiča za mazanje premažemo z olivnim oljem, v katerem sta česen in peteršilj. Čez pa posujemo še parmezan.

sirovi-polzki-s-cesnom-11

Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 20-25 minut (toliko, da so sirovi polžki s česnom lepo zapečeni).

sirovi-polzki-s-cesnom (21)
Postrežemo še tople.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Ena misel o “Sirovi polžki s česnom

Dodaj odgovor