Mesni fondue
Za božično večerjo vsako leto pripravimo mesni fondue. To je pri nas postala že tradicija in božič brez njega ne bi bil pravi. Mesni fondue je sicer jed, ki je posebna zaradi načina priprave: majhne koščke mesa sproti pečemo v vročem olju, zato obed traja dlje časa. Nenavadno je tudi, da vsi gostje meso pečejo, torej jedo iz iste posode, kot je bilo običajno nekoč. Vsekakor imamo ob prijetni, počasni večerji, ki je zaradi svoje posebnosti primerna za slavnostne dogodke, čas za klepet z gosti, obenem pa razvajamo brbončice ob vseh teh slastnih okusih, ki jih ponujajo pečeno marinirano meso in omakice. Mesni fondue je tudi gostitelju prijazna jed, saj lahko skoraj vse pripravi vnaprej in ob prihodu gostov ne izgublja časa s pripravo hrane, ampak se jim takoj pridruži.
Pripomočki za mesni fondue:
- set posod za mesni fondue
- 3 srednje velike sklede
- prozorna folija za živila
- nož
- deska
- gorilni gel
- vžigalnik
- košarica ali krožnik za kruh
Sestavine za mesni fondue:
Za 4-5 oseb
- približno 400 g mariniranega piščančjega mesa (glej spodaj)
- približno 400 g mariniranega govejega mesa (glej spodaj)
- približno 400 g mariniranega svinjskega mesa (glej spodaj)
- kruh
- (sončnično) olje za cvrtje
- omakice (glej spodaj)
Postopek za mesni fondue – marinade:
Meso bo precej bolj okusno, če ga bomo marinirali. Za to vse meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. Vsako vrsto mesa damo v svojo skledo. Potem pripravimo marinade.
Marinada za piščančje meso
Narezano piščančje meso posujemo z domačo začimbno mešanico, curryjem, soljo in prelijemo z nekaj žlicami olja. Začinimo po okusu. Dobro premešamo.
Marinada za goveje meso
Čez kocke govejega mesa posujemo sol, narezano čebulo, dodamo olje in gorčico po okusu. Premešamo.
Marinada za svinjsko meso
Svinjsko meso prav tako prelijemo z oljem, po okusu pa začinimo s soljo, domačo začimbno mešanico in strtim ali nasekljanim česnom.
Vse sklede z mesom v marinadi pokrijemo s folijo za živila in vsaj nekaj ur pustimo v hladilniku (ali pozimi na balkonu, če ne zmrzuje), da se okusi premešajo.
Postopek za mesni fondue – omakice:
Koščki pečenega mariniranega mesa so že sami po sebi zelo okusni, a jih je vseeno zabavno in slastno pomakati še v omakice. Spodaj je nekaj predlogov:
Omaka iz kečapa in majoneze
V posodici zmešamo enako količino kečapa in majoneze.
Omaka iz česnove majoneze
V majonezo stremo strok česna in solimo po okusu.
Jogurtova omaka s curryjem
V nekaj žlic jogurta in kisle smetane damo ščep curryja in soli, po želji pa še česen.
Tatarska omaka
Francoska solata
Za še več idej pa kliknite tule.
Ko pridejo gostje, na mizo postavimo set za mesni fondue. Okoli razpostavimo posodice z omakami, v katere ne pozabimo dati žličk (najverjetneje so že vključene v setu za fondue), s katerimi jih bodo gostje lahko zajemali. Vsakemu seveda pripravimo pogrinjek z navadnim ali posebnim krožnikom, ki ima več razdelkov, kamor posamezne omakice nadevamo in tako preprečimo, da bi se zlile. Poleg navadnih vilic in nožev razdelimo tudi posebne vilice, na katere bodo napičili koščke mesa in jih potopili v vroče olje na sredini mize. Na mizo prinesemo sklede z mariniranim mesom. Pripraviti moramo še olje, v katerem se bo peklo meso. V za to namenjeno posodo nalijemo (sončnično) olje in jo postavimo na štedilnik. Olje segrevamo in po nekaj minutah previdno preverimo, če je že dovolj vroče. To naredimo tako, da na posebno vilico nabodemo košček mesa in ga potopimo v olje. Če zacvrči, je olje dovolj segreto, sicer pa ga segrevamo naprej. Ko je olje pripravljeno, posodo postavimo na podstavek za fondue. V gorilnik nalijemo gorilni gel in ga z vžigalnikom prižgemo. Plamen bo skrbel, da bo olje ostalo dovolj vroče. S pokrovčkom lahko nastavljamo temperaturo – ogenj bolj ali manj pokrijemo, na koncu pa ga tako tudi ugasnemo (pokrijemo ogenj). Goste povabimo, da na vilice nabodejo izbrano meso in ga položijo v olje. Pri tem ne bo odveč, če jih opozorimo na previdnost, saj res ne bi želeli, da se kdo opeče z vročim oljem. Prav tako naj vilice prijemajo le za leseni ali plastični del vilice, saj kovinski del postane vroč. Pomembno pa je tudi, da si zapomnijo barvo svoje vilice, da bodo vedeli, katera izmed vilic v posodi je njihova.
Po nekaj minutah je meso pečeno. Med pečenjem jih povabimo, da si nadevajo omakice in kruh, ki smo ga narezali na kose in razporedili v lepo košarico ali na krožnik. Najbolje bo, če postrežemo vsaj dve vrsti kruha, da bo izbira večja, seveda pa bo večerja odlična tudi z eno.
Uživajmo v slavnostni večerji in prijetni družbi. Dober tek!