Slani mafini s šparglji, slanino in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Sočni mafini s šparglji, slanino in sirom so izvrstna večerja. Najboljši so seveda še topli, a tudi hladni se priležejo in so tako lahko krasna malica, tudi na izletu ali pikniku. Priprava je zelo enostavna.

Pripomočki za mafine s šparglji, slanino in sirom:

  • večja skleda za pripravo mase
  • električni mešalnik
  • deska za rezanje in nož
  • kuhinjska tehtnica
  • ponev in kuhalnica
  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih modelčkov za mafine
  • ribežen
  • pečica
  • štedilnik
  • žlica ali silikonska lopatka

Sestavine za mafine s šparglji, slanino in sirom

Za 12 mafinov:

  • 200 g špargljev
  • 150 g slanine
  • 80 + 20 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
  • 2 jajci
  • 3 jedilne žlice olja (jaz sem uporabila sončničnega)
  • 180 g navadnega čvrstega jogurta
  • 230 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • ščep soli oz. sol po okusu
  • mleti poper po okusu

Priprava mafinov s šparglji, slanino in sirom

Šparglje očistimo, če je to potrebno in jim odrežemo morebitne olesenele dele stebla. Nato jih narežemo na 0,5-1 cm dolge kose. 80 g sira narežemo na manjše kocke, preostalih 20 g na drobno naribamo. Slanino narežemo na majhne kocke.

Na štedilniku segrejemo ponev in vanjo damo slanino ter narezane šparglje. Dodajanje olja ni potrebno, saj bo slanina spustila dovolj maščobe. Na srednji temperaturi vse skupaj prepražimo (pražimo 2-4 minute). Nato ponev odstavimo s štedilnika in pustimo ob strani, da se nekoliko ohladi.

Sedaj vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (klasična peka). Moki dodamo pecilni prašek, sol in poper po okusu ter vse sestavine premešamo.  V skledo v kateri bomo naredili maso za mafine s šparglji damo jajci.

Jajci pri najvišji hitrosti stepamo nekaj minutk, toliko, da dobimo rahlo, penasto jajčno zmes.

Dodamo 3 žlice olja in navadni jogurt.

Na hitro premešamo, samo toliko, da se sestavine pomešajo. Nato pa med stalnim mešanjem postopno dodajamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek, sol in poper. Dobimo nekoliko gostejše testo.

Sedaj ročno vmešamo še na koščke narezan sir in prepražene šparglje s slanino.

Pripravimo si pekač za mafine, ki ga obložimo s papirnatimi modelčki. Modelčke napolnimo z maso za slane mafine s šparglji, slanino in sirom (zvrhano žlico mase na mafin). Na koncu čez vsak mafin posujemo še malo naribanega sira.

Mafine s šparglji, slanino in sirom pečemo v vnaprej ogreti pečici 20-25 minut.

Pečene mafine pustimo še malo v pekaču, nato pa jih, še tople postrežemo.

V kolikor ne bi pojedli vseh, jih lahko shranite za naslednji dan. Teknili bodo tudi hladni (shranite jih v hladilniku, postrezite pa ogrete na sobno temperaturo).

Ljubitelje špargljev vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor